Exclusiv: Călin VIERU despre Grigore Vieru și blonda din adolescență

Politicianul și omul de afaceri Călin Vieru, fiul marelui poet Grigore Vieru, candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a vorbit în exclusivitate pentru portalul valand.md despre copilăria și adolescența sa. Reporterul nostru a căutat să afle detalii despre relația lui Călin Vieru cu tatăl său, precum și despre prima lui dragoste.

Astfel, Călin Vieru susține că deși a fost mai puțin prezent fizic acasă, poetul Grigore Vieru i-a fost și îi este, totuși, alături.

„Tatăl meu, deși era mai puțin prezent fizic în viața mea, spiritual mereu mi-a fost și-mi este alături prin creația sa. Relația noastră a fost una strânsă și călduroasă”, a afirmat omul de afaceri și politicianul.

Fiind solicitat să ne povestească ceva mai special din viața tatălui său, dânsul și-a amintit cum a fost publicată în anul 1978 în România prima carte a poetului. Evenimentele din culisele mediului scriitoricesc, care au făcut posibilă respectiva apariție editorială, sunt de-a dreptul impresionante. Iată ce ne-a spus Călin Vieru:

”În anul 1978 a fost publicată în România prima carte semnată de Grigore Vieru. În culisele acestui eveniment este ascunsă o istorie interesantă. Precum regimul de atunci era foarte strict, cei de la ministerul culturii aveau 2 direcții: „Literatura națională” și „Scriitori din afară”, ai căror cărți trebuiau traduse. Cei din minister nu puteau alege în ce direcție să publice cartea tatălui, astfel încât să nu apară un conflict diplomatic. Pentru marele talent al poetului (Grigore Vieru, n.n.) a fost creată o direcție nouă și anume „Alte opere științifico-fantastice”.

Reporterul nostru a mai întrebat dacă omul de afaceri a încercat să calce pe urmele tatălui său, adică să scrie versuri. Aici el a mărturisit că primele sale erupții poetice i s-au produs pe când era adolescent, la tabăra pionerească Artek. Atunci el a avut primul contact cu „lumea din afară”, adică de dincolo de Cortina de fier (frontiera păzită foarte strict dintre URSS și Occident). La tabăra aceasta adolescentul Călin a întâlnit o blondă din Danemarca. Până atunci el văzuse numai tipaje de fete și femei din industria cinematografică sovietică.

„Când am văzut eu tipajul ăsta scandinav, blonde cu părul lung până la fese, păr drept, strălucitor, ochi mari, albaștri, constituție suplă, sportivă, m-am îndrăgostit! O dragoste ca fulgerul, ca trăsnetul a fost. Și chiar dacă am stat o singură lună împreună, ulterior încă trei ani de zile m-a bântuit acest hormon al dragostei”, a mărturisit fiind vădit emoționat Vieru.

Anume acestei fete i-a dedicat primele sale versuri Călin Vieru.

Călin Vieru preferă să rămână original chiar și atunci când desfășoară activități electorale. Recent el organizat o întânire cu alegătorii, care nu seamănă cu niciun eveniment similar desfășurat de contracandidații săi. Cu susținerea artistului plastic Mihai Șeremet, Călin Vieru a

realizat mai multe tablouri-portret ale unor politicieni autohtoni, între care Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu, Igor Dodon, Renato Usatâi și alții. Vieru a încercat, astfel, să-i confere campaniei sale electorale cât mai

 

multă originalitate, apelând la acest element de know-how. Tablourile au fost apreciate înalt de cetățenii prezenți la eveniment, iar unii chiar și-au făcut poze alături de aceste opere de artă.

Redacția Valand Magazine îi urează mult succes în activitate!                   


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.