CUPTORUL CU MICROUNDE – ALIATUL CANCERULUI ȘI BOLILOR

Ușor de folosit, eficient și rapid la încălzirea sau dezghețarea alimentelor, cuptorul cu microunde a devenit unul din electrocasnicele aproape de nelipsit din bucătării. Printre avantajele pe care le aduce acest obiect se numără simplitatea utilizării, economisirea timpului, consumul redus de energie electrică. Dar merită cele câteva minute în plus pe care le câștigăm, riscurile la care ne supunem? Acest tip de încălzire deteriorează substanţele din alimente, le reduce valoarea nutritivă şi afectează, evident, şi starea de sănătate a celor care le consumă.

În ciuda faptului că este considerat un obiect electrocasnic inofensiv, principiile de funcționare a cuptorului cu microunde pot schimba compoziția alimentelor. „Un prânz încălzit în cuptorul cu microunde nu va ucide pe nimeni, dar dacă acest obicei persistă ani de zile, produsele modificate vor crea un mediu sigur în organism pentru dezvoltarea bolilor tractului gastrointestinal, și nu doar”, declară nutriționistul Mariyat Mukhina pentru www.aif.ru .

Din păcate, tot mai multe mame tinere folosesc cuptorul cu microunde pentru a încălzi laptele bebelușilor. Pentru multe din ele aceasta este o metodă rapidă și ușoară, însă nu realizează efectele nocive care pot afecta serios sănătatea micuților. „Laptele şi restul produselor lactate încălzite la microundă sunt cele mai periculoase, fiind nocive prin hidroliza proteinelor care se găsesc în acestea,” explică Mukhina, iar încălzirea cărnii în cuptorul cu microunde determină apariţia unui agent cauzator al cancerului, susține nutriționista. Fructele şi legumele gătite la microunde nu mai au capacitatea de a regla tranzitul intestinal din cauza faptului că li se degradează fibrele vegetale.

„Alimentele congelate și apoi dezghețate cu ajutorul cuptorului cu microunde, în special fructele de pădure, cum ar fi căpșuni, cireșe și afine, își pierd vitaminele. Sub influența microundelor, se distrug până la 60% vitamina C din aceste fructe. Cel mai bine este să evităm să introducem anumite legume în cuptorul cu microunde. De exemplu, alcaloidul solanin conținut în vinete devine nociv datorită transformării cancerogene sub influența microundelor. Cantități semnificative de vitamine se pierd și din broccoli”,

spune dieticianul Alexey Dobrovolsky.

Potrivit experților, compoziția cartofilor gătiți într-un cuptor cu microunde se schimbă considerabil. În plus, nu se recomandă să introducem în el produse cu coajă solidă, precum ouăle. „Atunci când un produs se încălzește, vaporii de apă sunt eliberați și, dacă produsul este într-o astfel de coajă, se creează o presiune internă care poate duce la o explozie,” spune Andrei Drozdov, profesor asociat al Departamentului de Chimie Anorganică, MSU. Drozdov mai menționează că nu se pun în cuptorul cu microunde produse cu conținut ridicat de apă, de exemplu, roșiile. Datorită creșterii puternice a temperaturii, volumul interior crește și alimentele, la fel ca și în cazul cu ouăle, explodează.

Dacă folosim cuptorul cu microunde, trebuie măcar să o facem inteligent. Este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente de metal, aluminiu sau plastic deoarece aceste materiale eliberează substanţe chimice periculoase care se infiltrează în mâncarea încălzită. Singurele recipiente acceptate sunt sticla termorezistentă şi ceramică.


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.