Trăiește pasiunea pentru vin alături de Basan Winery

Valeriu Dragnev despre BASAVIN Winery: ”este o afacere de familie. Trăim pasiunea pentru vin încă din străbunei.”

Haideți să facem cunoștință cu BASAVIN Winery?

BASAVIN Winery este o afacere de familie. Trăim pasiunea pentru vin încă din străbunei. O pasiune care a crescut tot mai mult din generație în generație, iar astăzi sunt implicați și lucrează zilnic la calitatea produselor membrii familie Dragnev.

Expresivitatea vinurilor BASAVIN este rezultatul direct al solului, al pământului și al climei. Dar, de asemenea, este rezultatul unor eforturi îndelungate a echipei ce lucrează la fabrică și pe podgoriile vinăriei.

Cu ce începe un vin bun și cu ce este necesar să-l asortăm?

Povestea unui vin bun începe încă de la procesele de îngrijire a viței de vie. Acordăm o atenție deosebită pentru a menține podgorii ecologice. Ca urmare, BASAVIN Winery deține plantații de viță de vie tratate doar cu preparate bio, pentru ca aceasta să-și exprime adevăratul caracter în struguri.

Este esențial ca personalitatea vinului să fie asociată gastronomic și să se completeze efectiv reciproc. Bucatele bune evidențiază aspectele complexe ale unui vin și invers.

Ce tehnologii și echipament  dețineți și utilizați pentru a produce un vin bun, care să vorbească și despre calitate?

Vinurile selecte BASAVIN se produc după tehnologia “Vendange Manuelle”, ceea ce presupune selectarea manuală a celor mai copţi şi sănătoşi struguri, controlul strict a temperaturii de fermentare și maturarea ulterioară în butoaie de stejar.

Selectarea strugurilor are loc de dimineață devreme (între 5 și 11 dimineața) pentru a menține strugurii răcoroși și proaspeți până ajung la fabrică pentru procesarea de cel mai profesionist echipament din Franța, “Vaslin Bucher”.

Soiurile de vin cele mai bune, trebuie să fie și cele mai întrebate, care sunt acestea?

În ultimii ani, Moldova a făcut un salt enorm în dezvoltarea cultivării soiurilor de struguri autohtone precum Feteasca Albă sau Rara Neagră, care sunt apreciate la un nivel înalt de specialiștii din întreaga lume.

Compania noastră produce vinuri de calitate înaltă atât din soiuri autohtone, cât și internaționale, precum Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Grigio etc. Totodată suntem unicii producători care deține o mică plantație de Albernet, un metisaj a soiurilor Cabernet Sauvignon și Alicante Bouschet.

 

Cum distingem calitatea unui vin, atunci când îl turnăm în pahar: culoare, gust, miros, transparență, duritate?

Toate aspectele menționate contează, dar din culoare și aroma deja putem vorbi multe, putem intui ce soi este și dacă poate aspira la merite înalte. Culoarea se analizează privind vinul din mai multe unghiuri, în special îndreptând paharul către lumină. Astfel vom vedea cât de limpede este. Aromele depind de substanțele ce se găsesc în strugure. Notele florare, de fructe sau ierburi sunt caracteristice soiului.

 

Dacă e să asortăm vinul, cu ce tipuri de brânzeturi ar face armonie?

Branzeturi moi și cremoase deobicei se asortează cu un Chardonnay, Sauvignon sau Pinot Grigio. Pe când cele mai tari pot fi sevite cu un Cabernet Sauvignon. Acestea sunt niște sfaturi gastronomice de la care te poți abate oricând, atâta timp cât un vin este bun și mai ales pe gustul consumatorului.

Cât de veridică este ideea: “Cu cât mai mulți ani are un vin, cu atât este mai bun, mai nobil”?  Vinurile mature sau mai vechi sunt considerate a fi deosebite. Totuși, nu orice vin are potențialul de a se îmbunătăți odată cu timpul. Este caracteristic pentru vinurile roșii. În cursul procesului de maturare, caracterul acestor vinuri se va schimba, iar acest lucru nu va fi echivalent întotdeauna cu o schimbare pozitivă.

În cramele BASAVIN veți găsi vin din 1995, Cabernet, care a luat prima medalie de aur la Expo-Vin Moldova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *