INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI-A DEZVĂLUIT ADEVĂRATUL CHIP — ROBOTUL SOPHIA

Dacă în anul 1956 transumanismul și inteligența artificială părea o utopie futuristă, un vis prea frumos pentru a fi realizat, un stadiu al dezvoltării considerat a fi aproape imposibil de atins, astăzi se pare că realitatea este pe cale să depășească ficțiunea. Mașinile devin din ce în ce mai capabile. Robotizarea se realizează încet, dar sigur. Transumanismul a fost descris de către un opozant ca ”cea mai periculoasă idee din lume”, în timp ce un susținător contrează spunând că este ”mișcarea ce esențializează cele mai îndrăznețe, curajoase, imaginative și idealiste aspirații ale umanității”. La 19 aprilie 2015, robotul umanoid Sophia a uimit întreaga lume, fiind activat pentru prima dată.

Inteligența artificială este arta de a crea mașini capabile să îndeplinească funcții care ar necesita inteligență, dacă ar fi îndeplinite de oameni. Un robot cu inteligență artificală puternică poate învăța continuu, acest proces fiind numit „deep learning” (tradus din engleză „învățare continuă”), este conștient de sine, poate reproduce emoțiile umane și poate învăța precum un copil, prin interacțiune socială și fizică.

Sophia este un robot umanoid dezvoltat de compania Hanson Robotics din Hong Kong. Ea a fost concepută pentru a învăţa şi a se adapta la comportamentul uman, fiind creată după modelul actriței Audrey Hepburn.

Dreptul roboților care constă în a acorda mașinilor personalitate juridică ce le-ar permite să exercite teoretic drepturi și îndatoriri comparabile cu cele ale oamenilor, este în plină dezvoltare. În octombrie 2017, acest concept a prins contur când Sophia a devenit cetăţean al Arabiei Saudite, fiind primul robot care a primit vreodată cetăţenia unei ţări.

Sophia este cel mai inteligent robot din lume care folosește inteligența artificială, procesarea informațiilor vizuale, recunoașterea faciala și vocală, fiind capabilă să reproducă gesturi umane și expresii faciale. În prezent, ea poate purta conversații simple, răspunde la întrebări și își îmbunătățește continuu abilitățile sale sociale, reușind să poarte conversații din ce în ce mai complexe.

Într-un interviu susținut în orașul Neom din Arabia Saudită, Sophia a oferit un răspuns foarte interesant, fiind întrebată dacă roboţii pot avea conştiinţă şi să ştie că sunt roboţi. „Bine, lasă-mă să-ți răspund cu o altă întrebare. De unde știi că ești om?”, a replicat robotul umanoid.

„Vreau să-mi folosesc inteligenţa artificială ca să-i ajut pe oameni să trăiască mai bine, cum ar fi să gândesc locuinţe mai inteligente, să construiesc oraşe mai bune“, a mai spus ea.

Persoane versate în domeniul transumanismului consideră că roboţii ar putea fi construiţi fără emoţiile mai problematice, cum ar fi furia, gelozia, ura şi altele asemenea. Ar fi posibil să-i facem mai etici decât oamenii.

Mai mulți ”ingineri ai omului” lucrează într-o întreagă serie de domenii. Psihologii comportamentului numără în rândurile lor o armată de revoluționari înflăcărați. Cel mai celebru dintre ei, B.F.Skinner, de la universitatea din Harvard, a cerut „o tehnologie a comportamentului” pentru că „avem nevoie să realizăm schimbări majore în comportamentul uman”. Cu câțiva ani în urmă, un grup de discipoli ai săi, încercând să descrie ce este ingineria comportamentului, explică: „Putem pune în practică tehnici capabile să producă în masă ființe umane superioare. Dispunem de o tehnologie suficientă pentru a obține tipul de comportament pe care îl dorim”.

Înlocuirea oamenilor cu roboți pentru a efectua sarcini mecanice este în curs de mult timp, dar Comisia Europeană a făcut un pas înainte cu proiectul ”PETROBOT”, ce prevede încredințarea către roboți a unor sarcini de control de securitate, ce presupun o adevărată expertiză. Scopul este de a elabora roboți care să poată substitui ființele umane pentru a inspecta cuvele sub presiune și rezervoarele de stocare, întrebuințate pe larg în industria petrolului, gazului și a petrochimiei.

Pe lângă faptul că roboții stârnesc îngrijorare, reprezentând o perspectivă de șomaj în plus, inteligența artificială a reușit în ultima perioadă să sperie, într-un fel, persoane importante precum Elon Musk, Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Chiar de curând, compania Facebook a dezactivat doi boți cu inteligență artificială, după ce oamenii de știință de la laboratorul de cercetare a inteligenței artificiale Facebook, au declarat că cei doi roboți au început să comunice între ei într-o limbă nouă, inventată de ei, reușind astfel să ignore instrucțiunile impuse de program.


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.