LEGENDARA MARILYN MONROE: DINCOLO DE CORTINĂ

Figură emblematică a cinematografiei mondiale, Marilyn Monroe este actrița care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Era cameleonică în fața aparatelor de filmat, iar printre rolurile ce i-au fost atribuite se remarcă cele de „blondă prostuță”, consumatoare frecventă de băuturi alcoolice, femeie rebelă, populară, disponibilă sexual, la care se ajungea ușor, trăsături care n-ar fi trebuit raportate la femeia Marilyn Monroe dinafara platourilor de filmare. Probabil din cauza clișeului legat de blonde, Marilyn a fost tratată de vulg cu desconsiderare. Foarte mulţi jurnalişti sau „biografi”, în goana lor după senzaţional, pare că au exagerat unele afirmaţii care alcătuiesc portretul artistei. Ei au abordat subiectul barbaților care au trecut prin patul lui Monroe, al divorțurilor, sarcinilor pierdute, legăturilor ipotetice cu mafia, dar au rămas surzi la potențialul vocal al cântăreței, și, prea puțini au observat, destul de târziu, flerul și înclinația ei spre comedie, simțul umorului cu care era înzestrată.

„Majoritatea oamenilor nu se gândeau la talent, când era vorba de Marilyn. Vedeau o fiinţă care, din întâmplare, fusese binecuvântată cu o frumuseţe ieşită din comun şi cu un creier de găină“, a punctat actorul Dean Martin cel care i-a dat replica divei blonde în ultimul ei film, „Something’s Got to Give“.

„Fiecare cadru cu ea emana sex“, spune, franc, Leon Shamroy, cel care a filmat prima ei probă la studiourile 20th Century Fox . Chiar dacă Monroe emana sex prin toţi porii, trăindu-și viața între apetit și senzație, imaginea ei nu trebuie estompată de moara zvonurilor.

Celebra scenă din filmul ,,The Seven Year Itch“, în care curentul de la metrou îi ridică rochia albă, i-a conturat senzualitatea, șarmul, sexualitatea și meșteșugul în arta seducerii. Cu toate acestea, biografia artistei trebuie tratată cu o doză de reținere. Căci dacă încercăm să privim sub fustă și găteală, Marilyn era nu doar foarte atrăgătoare ci şi extrem de inteligentă – frecventa cercuri intelectuale, acorda interviuri extrem de abil construite, obţinea aproape mereu câştig de cauză în conflictele cu producătorii, era o avidă cititoare, pe lângă scenarii, în biblioteca ei regăsindu-se sute de cărți de cea mai bună calitate, printre care volume de Tolstoi, Whitman sau Milton și asculta discuri cu muzică de Beethoven.

Suprema îndeletnicire a celebrei Marilyn Monroe era aparența și frumusețea izbitoare, ba chiar, primejdioasă. Departe de a se regăsi în etichetele frumuseții din epoca noastră, când o femeie poate ajunge cu talia extrem de subțire, starul purta mărimea 42, avea umerii largi și pulpele groase. De altfel măsura 42,  pe atunci reprezintă un 46 de astăzi.

Deși îmbrăca uneori rochii dureros de mulate, cusute pe ea și transparente, le purta întotdeauna cu atât de multă personalitate și atitudine:

„Hainele trebuie să fie suficient de strâmte încât să se vadă că eşti o femeie, şi suficient de largi încât să se vadă că eşti o doamnă”,  susținea Monroe într-un ultim interviu din revista Life.

O viață intensă, dar mult prea scurtă a avut de trăit Monroe. Aceasta a murit la doar 36 de ani, fiind găsită în patul său, dezbrăcată, cu telefonul în mână. Pe de o parte, moartea ei prematură a potolit toate gurile, care ar mai fi adulat-o că ar fi îmbătrânit urât. Am spune că Marilyn a știut când să moară, atunci când steaua ei a strălucit cel mai puternic.


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.