Liliana Dulgher — un exemplu în lumea vinurilor

Lilia Dulgher, Gitana Winery: ” Fără să-mi dau seama am debutat în domeniul vinificației încă din copilărie…

Emană eleganță și bun gust prin fiecare por, iar înțelepciunea i se citește în priviri. Este vorba despre femeia de afaceri, coproprietar GITANA Winery, Lilia Dulgher. Un excelent cunoscător al industriei vinurilor, care împreună cu familia sa oferă consumatorilor cele mai delicate vinuri de calitate, produse după tehnologii unice și păstrate în condiții ideale.

Consideră că a activa în industria vinurilor în Republica Moldova, înseamnă să păstrezi vie tradiţia neamului nostru. “Suntem din neam de viticultori şi asta nu poate fi uitat”, spune Lilia Dulgher. De asemenea, mai înseamnă să educi o cultură a degustării, depunând tot efortul pentru dezvoltarea economică şi stabilitatea întreprinderii, ori actualele crize politice şi economice se răsfrâng şi asupra acestui domeniu.

Aflați în excusivitate cum familia Liliei Dulgher a construit afacerea Gitana Winery, cum să supraviețuiești pe piață în momentele de criză economică și politică, care au fost cele mai dificile momente din viața eroinei noastre, dar și cea mai mare realizare.

 

Prezentați-ne succint femeia și numele reprezentativ Lilia Dulgher? 

Sunt mamă a doi copii, Sophie și Petru, care sunt centrul universului meu. Sunt parte a unei familii minunate care întregește acest univers și îi conferă profunzime, o familie unită de dragoste, muncă și pasiunea infinită pentru vinuri de înaltă calitate. În ultimii 10 ani destinul meu a fost legat de cel al Cramei Gitana, unde lucrez alături de părinții și sora mea pentru acest vis al familie noastre, de a crea vinuri care să cuprindă în ele esența Moldovei și să transmită în toată lumea povestea valorilor, a culturii și tradiției acestor meleaguri.

 

Orice succes într-o anumită activitate/afacere are și un debut, al dumneavoastră cum a fost? 

Fără să-mi dau seama am debutat în această afacere încă din copilarie, de când părinții mei ne-au educat pe mine și pe sora mea Iuliana în spiritul dragostei pentru armonie și gust. Vedeți, pentru noi vița de vie este parte din familie. De când mă știu viața părinților mei a fost legată de plantarea, îngrijirea și valorificarea viței de vie. Tatăl meu spune că vinul este o ființă vie, pe care trebuie să o îngrijești zilnic, să îi acorzi timp și atenție și atunci vinul bun este un rezultat natural. Iuliana și cu mine am crescut în această atmosferă și, deși părinții noștri nu ne-au îndrumat în mod special către acest domeniu, eu absolvind facultatea de drept, iar sora mea fiind specializată în business, totuși am ajuns amândouă să fim parte din această afacere de familie, într-un mod cât se poate de firesc. Noi nu ne creștem copiii în speranța că vor prelua aceastăafacere, dar cumva sunt convinsă că nici ei nu vor putea să trăiască foarte departe de rădăcinile aceastea adânci ale viței crescute pe domeniile Gitana.

Care sunt țările care se bucură de gustul vinurilor, marca Gitana Winery? 

Exportăm în foarte multe țări. Cred că suntem peste tot în Europa și chiar în țări cu mare tradiție în vin. Să auzi că francezii sau italienii beau Gitana este o mare bucurie. Sunt popoare pentru care cultura vinului este vie și faptul că apreciază produsele noastre înseamnă că noi am făcut ceea ce trebuie, că am valorificat corect terroir-ul, că am aplicat tehnologiile potrivite, că am lucrat cu specialiștii cei mai buni și suntem pe calea cea bună. Dar, noi am depășit de mult granițele Europei, iar produsele noastre se află în Asia și America.

Cum trebuie gestionată această afacere, pentru a se putea bucura de succes și pe piața europeană? 

Noi avem deja succes pe piața europeană, iar rețeta nu este una nouă, ci una cunoscută de orice antreprenor: pasiune, muncă, dăruire și răbdare. Nimic nu se realizează fără efort sau peste noapte. Nimic nu se poate consolida fără un fundament solid. Dacă nu am avea o calitate constantă a produselor nu am rezista. Scopul nu este să fim catalogați în cât mai multe restaurante de top, ci să rămânem acolo. Ați fi uimiți să aflați cât de multe vinuri sunt degustate după un singur sezon. Noi nu lucrăm la noroc, ci după un algoritm bine definit. Luăm măsuri de siguranță și avem rezerve pentru soiurile cele mai importante din care facem cupajele de top, pentru că nu putem risca să avem un an prost pentru vinurile care deja și-au câștigat admiratori. Sigur că sunt diferențe de la un an la altul, dar ele sunt de caracter și reprezintă amprenta anului respectiv, nu schimbă structura produsului și calitatea lui.

 

Cât de mult sunteți promovată și susținută la noi în țară de reprezentanții și producătorii din domeniu? 

Călătorind mult am ajuns să cunoscce se întâmplă în industriile din alte țări, mai ales din Europa și am ajuns să apreciez din ce în ce mai mult eforturile făcute de ONVV. Nu doar eu, ci mulți alți producători din Moldova au fost susținuți să-și dezvolte rețele de distribuție și reprezentare în diverse țări. În cazul meu, o parte din succesul produselor Gitana în România se datorează și colaborării excelente cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care ne-a facilitat accesul la servicii de comunicare și PR.

 

Pe lângă toate astea, cum îmbinați armonios viața de familie cu activitatea pe care o desfășurați? 

Pentru familia Dulgher este un mod de viață. Nu știu cum ar putea fi altfel.

Pe parcursul activității credeți că norocul și succesul v-au surâs mereu? 

Eu nu mă bazez pe noroc. Cred că norocul te poate ajuta să te poziționezi poate cu 10% mai sus, să cunoști oamenii potriviți la locul potrivit, să valorifici o oportunitate. Însă 90% din succesul nostru se bazează pe muncă și strategie. Culturile noastre au 10 sau 15 ani, ele nu au apărut întâmplător acolo. Părinții mei au cântărit foarte bine ce să planteze, unde și ce potențial mai bun putem avea din diverse cupaje de soiuri autohtone și internaționale naturalizate în Moldova. Vinurile noastre nu sunt un rezultat al norocului, ci al muncii asidue și zilnice a familiei noastre. Așadar, mă bucur atunci când norocul ne surâde, dar nu mă bazez pe noroc.

Ca și oricare altă afacere sau domeniu, are și acesta anumite eșecuri? 

Desigur, riscuri există oricând și oriunde. Dar ne întoarcem din nou la strategie, pentru ca un specialist în domeniul vini-viticol știe ce vulnerabilități are și își ia măsuri de siguranță.

 

Cine a fost alături de dumneavoastră, atunci când ați decis să vă lansați anume în acest domeniu?

Lângă mine s-au aflat mereu părinții și sora mea. Orice decizie am luat, chiar și când nu au fost de acord cu mine 100%, ei mi-au stat alături și de aici provine forța familiei noastre.

 

Ce așteptări și schimbări are Lilia Dulgher de la tot ce înseamnă “arta vinului”?

Arta vinului pentru mine înseamnă pasiunea cu care ne implicăm în acest domeniu pe care-l ducem la nivel de artă. Așteptările mele sunt în primul rând de la mine și de la familia mea. Avem multe planuri și visuri de dus până la capăt. Cea mai mare speranță este ca din ce în ce mai mulți oameni să înțeleagă faptul că vinul este într-adevăr o artă.

 

 

Gitana Winery

Chișinău,str. Alexandru Vlahuță nr.6

Tel.: +373 69123563

Facebook:@GitanaWinery

Email:office@gitana.md

Website: http://www.gitana.md


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.