SINDROMUL „CUTIEI  NEGRE” VA ÎNGHIȚI LUMEA

Tehnologia a devenit o condiție existențială, nu putem face abstracție de ea pentru că și-a dovedit utilitatea și ne-a făcut viaţa mai uşoară. Tânăra generație este în special atașată de smartphone-urile sau telefoanele inteligente care au înlocuit subit agendele, jurnalele personale, ceasul deșteptător, au preluat inclusiv rolul vechilor albume foto. Devine strigător la cer când oamenii se culcă cu telefonul în mână și se trezesc tot cu această „cutie neagră”. Le purtăm cu noi oriunde am fi prin buzunare, genți, urmează să le mai legăm și de gât, iar astfel ne mănîncă timpul, banii și sănătatea.

Fiecare val de tehnologie și generații noi de telefoane inteligente a sporit accesul la cunoaștere și informație, încurajând astfel dependența psihologică a oamenilor. Astăzi, majoritatea dintre noi deține un smartphone, având la dispoziție astfel puterea internetului la orice oră. E jalnic atunci când fotografiem mâncarea în loc să-i savurăm gustul, o prelucrăm în photoshop și îi adăugăm efecte de culori ca să impresioneze pe rețele de socializare. La fel de alarmantă devine și nevoia imperială de a ne face selfie. De ce să ne pozăm fața din toate unghiurile pentru o nouă grimasă, dacă oricum arată la fel? Online, viețile noastre pot fi perfecte sau cumplite, mai ales dacă sentimentul indentității depinde de numărul și rapiditatea like-urilor primite.

Ne transformăm în victime ale sclavajului tehnic cuprinse de senzaţii intense de teamă şi anxietate resimţite atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, se află în afara ariei de semnal,  rămâne fără baterie sau când creditul se termină. Oare suntem departe de a înțelege că, deși mereu „conectaţi” din punct de vedere electronic, suntem tot mai neatenţi și tot mai deconectaţi de la realitatea fizică?

Medicii avertizează că persoanele care utilizează îndelungat telefoanele mobile riscă să se aleagă cu luxaţii ale mâinilor sau cu dureri la nivelul umerilor şi al gâtului. Cercetările de imagistică cerebrală arată că, în comparație cu populația generală, celor dependenți de telefoane li se micșorează cantitatea de materie cenușie în zonele din creier responsabile de controlul cognitiv.

Printre alte consecințe se numără durerile musculoscheletale, durerile de cap, mâncatul prea mult sau prea puțin, hipertensiunea, astmul, ș.a.m.d. „Cutia neagră” lasă tot mai multe victime datorită leziunilor cauzate de scrierea mesajelor la volan sau în timpul mersului pe jos și cel mai grav, „moartea prin selfie” a oamenilor care s-au pus în situații riscante pentru a-și face fotografii care să fascineze.

Omenirea nu se va opri din a produce tehnologii tot mai performante fiindcă curiozitatea inovației este mult mai mare decât intimitatea sau interacțiunea socio-umană. Specialiștii se tem că, extinderea imperiului tehnologiei în viața noastră ne reduce capacitatea de atenție și concentrare, ne face nerăbdători și ne distruge creativitatea când e vorba despre acțiuni din alte sfere decât cea digitală.


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.