TELEVIZORUL- MUCHIA DE PRĂPASTIE PE CARE SE ROSTOGOLEȘTE CU VITEZĂ CRESCÂNDĂ UMANITATEA

Mai mult sau mai puțin voluntară, manipularea există în toate ramurile mass-media. Datorită structurii sale complexe şi a limbajului specific, care îmbină forţa cuvântului cu atuurile actoriceşti (tonul, mimica, expresivitatea mişcării), televiziunea reprezintă cea mai facilă alternativă dintre toate mijloacele de comunicare în masă. Invenția televizorului era prevestită încă din timpurile cele mai îndepărtate, fiind asociată cu răul pe care-l vom accepta în casele noastre cu bună ştiinţă: „Va veni o vreme când diavolul va intra în casele oamenilor într-o cutie, iar coarnele le va pune pe casă. Cutia asta va lua locul icoanelor de pe pereti și le va vorbi oamenilor, iar oamenii vor fi foarte ascultători” , scriia Sf. Cosma Etolianul.

Astăzi, mai mult ca oricând, ne aflăm în situaţia de a fi conduși de informațiile care ne asaltează. Pe lângă avantajele pe care le oferă mass-media, acest mijloc de comunicare este uneori folosit în scopul devierii comportamentelor şi dominării gândirii opiniei publice. Masă de manevră bună de manipulat se găsește câtă frunză și iarbă, însă, cel mai des, în capcanele media ajung copiii și persoanele vârstnice.

”Pentru că suntem într-un război cultural, trebuie să avem grijă de igiena noastră mentală. La acest nivel, prioritatea absolută constă în a ne despărți definitiv de televizor, care rămâne pentru Putere principalul instrument de management al percepțiilor”, susține francezul Lucien Cerisedoctor în filosofie, specialist în științe ale comunicării, lingvistică, științe umane și sociale, în lucrarea sa ”Neuro-Pirații”.

”În ce mă privește, nu mai am televizor de ani de zile, și asta îți schimbă viața, deoarece nu mai ești sub influența virtualizantă a imaginilor care te deposedează de propria viață mentală. Fără televizor, îți recuperezi suveranitatea cognitivă, câștigi în ”realism”, în capacitatea de a vedea lucrurile așa cum sunt, iar nu cum ți se spune să le vezi, este de părere autorul cărții.

În opinia lui Cerise, sursele mass-media ne debusolează uneori, ne alimentează inerția de gândire, anulează orice șansă de supraviețuire pe termen mediu și lung a unei colectivități. Provocarea lui este imensă: ”Înarmarea cu o capacitate de analiză superioară, care să o depășească pe cea a liotei de nemernici din fauna politică și a mercenarilor acestora din presă”.

”Insist asupra necesității strigente de a ne rupe de fascinația și seducția exercitată de instrumentele audiovizuale de control asupra minții, deoarece fără a ne distanța de acest tsunami cognitiv chiar nu avem cum să depășim condiția de ”sclavi fericiți”. Fericiți, pentru că nu-și conștientizează condiția de sclavi”, este sugestia autorului.

Așadar, Lucien Cerise  invită la prudență în alegerea surselor mass-media și ne îndeamnă să întreprindem un act de voință: ”Să ieșim de sub raza armei de distrugere în masă – televizorul, care devastează capacitatea intelectuală, anihilează spiritul critic și lichefiază orice șansă de exercițiu intelectual autonom și relevant”.


Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.