Alimentele care se lipesc de dinţi şi cele care au un conţinut mare de carbohidraţi sunt cele mai periculoase pentru dantura ta.

Caria dentară ia naştere dintr-un cumul de factori, cei mai incriminaţi fiind bacteriile de la nivelul cavităţii orale, igiena precară, aportul scăzut de fluor, alimentaţia şi fumatul.
Ea apare în general la dinţii din spate care, datorită formei lor fiind mai voluminoşi și mai reliefaţi, sunt folosiţi în mestecarea alimentelor. Astfel sunt favorizate depunerile de resturi alimentare în spaţiile interdentare, care cresc numărul de bacterii dăunătoare în lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

sursă: www.eva.ro

 1. Bacteriile din gură
  Bacteriile de la nivelul cavităţii orale se dezvoltă rapid şi favorizează apariţia acizilor care distrug stratul dintelui. Acestea iau naştere frecvent ca urmare a unui periaj efectuat incorect. “Este necesar să ne spălăm pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara”.
 2. Refluxul gastroesofagian
  De asemenea, un alt posibil vinovat al apariţiei cariilor este refluxul gastroesofagian, o tulburare gastrică în care acizii din stomac ajung în cavitatea bucală şi erodează smalţul pe aprtea internă a dinţilor, în special dinţii superiori.
 3. Dieta
  Dieta este iarăşi un factor de risc major în apariţia cariei dentare. Alimentele care se lipesc de dinţi şi cele cu un conţinut mare de carbohidraţi sunt cele mai periculoase pentru sănătatea dentară. Printre acestea amintim: zahărul, mierea, gemul, ciocolata, băuturile răcoritoare cu zahăr, îngheţata, bomboanele, chips-urile şi chiar pâinea.
 4. Fumul de ţigară
  “Fumătorii sunt de asemenea mult mai expuşi riscului de formare a cariilor dentare, deoarece fumul din ţigară scade producţia de salivă şi astfel este scăzută protecţia împotriva acizilor care atacă dintele”, spun medicii dentiști.
 5. Anumite medicamente şi terapii
  Atenţie la secreţia de salivă, care este o problemă şi în rândul persoanelor care urmează anumite tratamente medicale, cum ar fi cele pe bază de antihistaminice, medicamente contra epilepsiei, beta-blocantele, antipsihoticele sau în tratamentul radioterapiei.“Această categorie de persoane este mult mai expusă riscului de producţie scăzută de secreţie salivară, prin urmare trebuie să se hidrateze intens şi să aibă o igienă orală foarte bună”.