6 etape care ne ajută să trecem peste o despărțire

Sunt cupluri care ajung să se căsătorească, dar sunt și relații care se destramă. Atunci când spunem adio este foarte greu să trecem peste acele momente, care într-un fel sau altul ne-au marcat viața. Modul în care ne raportam la acest eveniment parcurge o evoluție. Și pentru însanatoșirea noastră sau, macar, o cicatrizare benefică, ar fi bine să nu evităm etapele ce ne-ar ajuta să uităm de acea despărțire.

despartire

1. Socul
Primele zile de după desparțire ne lasă ca amorțite. Anesteziate. S-a pus în mișcare un sistem de protecție, pilotul automat a preluat controlul pentru un timp, evenimentul trist a fost cumva pus între paranteze.
2. Negarea
Cei care au fost parasiți își repetă întruna «nu poate fi adevarat », «asta nu s-a întamplat» și visează la o reînodare a legăturii. Își spun că a fost o neîntelegere, o greșeală, că lucrurile vor reintra în normal. Ne aflăm în plină negare a realitații. Apa nu mai e uda. Etapa asta nu trebuie să dureze prea mult, caci riscul menținerii unei iluzii nu face decât să întarzie procesul de vindecare. O speranță falsă este extrem de dăunatoare.
3. Furia
Brusc, un sentiment de furie începe să dospească în noi. Cu ce drept mi-a făcut asta? Cine se crede? Cum a îndrăznit? Derulăm filmul înapoi și încercăm să ii disecăm comportamentul . E normal. Atentie, însa. Nu treceți la răzbunare. Caci ar putea să vă facă mai mult rău decât bine. În plus, nu ați face altceva decât să mentineți legatura cu ei,cu povestea trecută, în loc să-o taiați și să uitați.

Crying-Women-Portrait

4. Devalorizarea
Poate părea paradoxal, dar după furia precedentă, urmează rușinea, vinovăția. Considerăm că experiența a fost un eșec, ne vedem ca niște învinse. În spirala asta negativă, începem să ne punem sub semnul întrebării calitățile, valoarea umană. Ne vedem urâte, proaste, nu îndeajuns de bune pentru el, caruia începem să-i gasim motive penru despărțire. Nu servește la nimic autoflagelarea. Amintiți-vă că, totuși, indiferent de cum vă vedeti acum, la un moment dat, fostul iubit v-a iubit, v-a apreciat. Pentru ceva trebuie să fi fost, nu?
5. Acceptarea
Apoi, vine momentul când acceptăm că s-a terminat. Am dat pagina, lucrurile sunt iremediabil încheiate. Ne acceptăm durerea și tristețea, care ne vor ține companie mult timp de acum încolo. Este una dintre cele mai lungi etape, dar recunoașterea rupturii și a durerii este un pas important spre vindecare.
6. Reconstrucția
Încetul cu încetul, rana se cicatrizează. Ramân semne, desigur, căci nu suntem din apă, dar cu timpul, reînvățăm să trăim și să ne bucurăm. Nu ne mai chinuim cu întrebările, am înțeles, ne-am învățat lecția și ne întrebăm doar cum ne vom planifica noua viață. Reînvățam speranța, reînvățam să ne facem planuri și să avem dorințe.

Facebook Comments

Post a comment