Ucraina a câştigat competiţia Eurovision 2016, cu piesa “1944”, interpretată de Jamala. Cea de-a 61-a ediţie a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Stockholm, în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din 2015, cu piesa “Heroes”. Probabil, am urmărit cel mai bun show EuroVision al ultimilor ani. Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Australia şi Rusia. Finala s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Stockholm, în Suedia.

Ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Ucraina, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia din acest an, cu piesa “1944”.

Jamala şi-a învins rivalii cu o balada despre deportarea tătarilor din Crimeea. Australia şi Rusia au pierdut primul loc după ce s-au acordat rezultatele in urma televoturilor.

Competiția a putut fi urmărita live pe contul de Youtube și pe site-ul oficial Eurovison.

Urmăriți prestația Jamala mai jos:

Jamala, interpretă de jazz care a ajuns vedetă la nivel național, a câștigat finala Eurovision cu un punctaj cumulat de voturi.

Textul în engleză al piesei este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Cine este artista din Ucraina

Jamala, al cărui nume real este Susana Jamaladynova, este de origine tătară, din Crimeea, dar nu a mai fost să-şi vadă familia, care trăieşte acolo, din 2014. “Dacă voi câștiga însemna că europenii nu sunt indiferenți și sunt gata să audă despre durerea altor oameni și sunt gata să empatizeze”, a declarat Jamala pentru The Guardian cu puțin timp înainte de finală. Referindu-se la versurile melodiei sale, ea a spus: “Desigur, este vorba şi despre 2014. Acești doi ani au adus multă tristețe în viața mea. Imaginați-vă – ești un artist, dar nu poţi merge acasă timp de doi ani. Îţi vezi bunicul pe Skype, care are 90 de ani și este bolnav, dar nu-l poți vizita”, a adăugat artista citată de ziarul britanic.

Jamala a făcut prima înregistrare profesionistă la vârsta de nouă ani, un album de cântecepentru copii. Ea spune că poate să cânte în orice stil muzical. A absolvit Academia de muzică şi este cântăreață de operă. A fost cap de afis a multor festivaluri internationale de jazz, darcântă şi muzică populară.
Anul trecut a câștigat mai multe premii importante. Premiul Național de Muzică din Ucraina(YUNA): “Cel mai bun album”, “Cel mai bun artist”, “Cel mai bun cântec” (cu AndreyKhlyvnyuk și Dmitriy Shurov) și “Cel mai bun Duo” (cu Andrey Khlyvnyuk Dmitriy Shurov).

UPDATE 1.00. Câștigător a nouă premii Grammy,  Justin Timberlake spune că a urmărit ultimele două concursuri Eurovision, iar anul acesta a vent însoțit de colegii săi, cetățeni americani, deoarece competiția este difuzată, în premieră şi pe rețelele din Statele Unite. Specialiştii Eurovision din mai multe ţări s-au gândit să speculează că acesta este un motiv pentru SUA de “a se transforma într-o nouă Australia” și să se alăture concursului începând de anul viitor.