Andrian Bunduc – șef al Direcției Control Metrologic și Produse Petroliere, APC: ”Pe terenul de activitate se vede mai bine situația reală.”

V-ați gândit vreodată ce ar însemna supravegherea pieței, control metrologic sau controlul calității produselor?! Redacția VALAND a încercat să pătrundă în esența subiectului, și a reușit să descopere bărbatul care nu doar cunoaște foarte bine ce este metrologia, dar și conduce cu succes Direcția Control Metrologic și Produse Petroliere, în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Originar din or. Rezina, dnul Bunduc  a absolvit facultatea Cadastru, Geodezie și Construcții – UTM, urmată de un masterat în Dreptul Patrimonial. După studii și-a lansat activitatea în cadrul Ministerul Economiei al Guvernului RM – Direcția generală infrastructura calității si supravegherea pieței.

Fiece dimineață, Andrian o începe la 05:45 cu o plimbare împreună cu câinele său, Oscar. Are o pasiune aparte pentru animale, des vizitează expoziții de câini și și-ar dori pe viitor să deschidă un azil pentru câini. Printre pasiunile sale se numără TIR-ul și armele de  vânătoare.

Într-un interviu exclusivist, Andrian Bunduc ne-a povestit despre principalele realizări ale Direcției Control Metrologic și Produse Petroliere – APC, activitatea sa de zi cu zi, dar și cum a reușit să parcurgă drumul spre funcția deținută actual.

Andrian, cum ați descrie activitatea dvs. în cadrul Ministerului Economiei?

În cadrul Ministerului Economiei am activat aproximativ 2,5 ani, în direcția care se ocupa nemijlocit de supravegherea pieței, inclusiv standardizarea, asigurarea uniformităţii, exactităţii, legalităţii şi corectitudinii măsurărilor în RM. Această direcție cura activitatea Agenției pentru Protecția Consumatorilor(APC) și astfel toatea raportările erau analizate de mine sau colega mea.

Unul din proiectele realizate la minister, este proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice privind introducerea pe piață a brichetelor care prezintă caracteristici de siguranță pentru copii și interzicerea introducerii pe piață a brichetelor fantezie” pentru a preveni și limita consecințele accidentelor cu implicarea copiilor. Acest proiect a devenit o prioritate pentru mine, dat fiind faptului că doar în 2014 au avut loc 14 incidente cu implicarea copiilor cauzate de lipsa siguranței brichetelor pentru copiii până la 51 luni.

Cum ați descoperit metrologia ca fiind un domeniu apropiat dvs.?

Având și o experiență în standardizare, cuprizând toate aspectele practice și teoretice ale măsurărilor indiferent de incertitudinea de măsurare și domeniul de aplicare – metrologia mi-a fost mereu apropiată. Studiind mai detaliat acest domeniu m-am aprofundat și-n segmentul  ”serviciilor petroliere” : plafonarea acestora la ANRE, stabilirea prețurilor, extrageri, etc..

Când și cum ați decis să continuați activitatea dvs. profesională în cadrul APC?

Analizând raportările APC pe parcursul activității mele în cadrul ministerului, vedeam unele probleme la care aveam și soluțiile. Am primit oferta  de a activa în cadrul agenției, și anume  Direcția Control Metrologic și Produse Petroliere. Astfel, déjà în iunie 2016 am dat start activității la APC, în calitate de șef al direcției.

Luând în considerație activitatea mea de elaborare și promovare a documentelor normative și legislative din domeniul supravegherii pieței, transferul meu, la Agenția pentru Protecția Consumatorilor reprezintă o lărgire a spectrului de activități în acest sens.

Activitatea de la APC vine să completeze activitatea mea din cadrul Ministerului Economiei, aplicând în practică legislația promovată anterior (care vine să alinieze cadrul legal cu legislația Uniunii Europene).

Care au fost obiectivele setate de dvs. odată ce ați lansat activitatea la APC?

Am început cu disciplinarea domeniului și activității direcției: legalizarea practică a controalelor. A urmat motivarea echipei – fiind la minister am observat fluxul mare de angajați, concedieri. Am decis să merg și eu în vizite împreună cu echipa: pe terenul de activitate se vede mai bine situația reală. Mereu ascult întâi de toate ce spune echipa și apoi adoptăm decizii anumite. Înțeleg foarte bine că sunt persoane în echipa noastră care activează din 2009-2010, sunt profesioniști. Un alt factor pe care l-am abordat este regula procedurilor de control, înainte de a efectua un control mereu ne vom informa despre activitatea agentului economic și procesul de lucru al acestuia.

Una din funcțiile de bază ale Agenției pentru Protecția Consumatorilor este implementarea legislației în vigoare, astfel că ne implicăm în supravegherea pieței sub un alt aspect și anume protecția consumatorilor și asigurarea plasării pe piață a produselor (mijloacelor de măsurare) care respectă cerințele documentelor normative.

La un an activitate în cadrul APC, care considerați a fi realizările dvs. în această instituție?

Mereu am dat o importanță deosebită practicilor europene, plus consider trebuie să cunoaștem experiența mai multor țări în domeniu pentru a adopta strategii corecte la noi acasă. O surpriză pentru mine a fost atunci când la câteva zile după investirea în funcție, am fost delegat să raportez activitatea APC în Bruxelles. Astfel, am reușit să mă adaptez foarte rapid la APC, asimilând informația necesară într-o perioadă restrânsă de timp. Alte vizite realizate în Țările Baltice și Cehia, spre exemplu, ne-au permis să analizăm cadrul legal și necesitatea de a lărgi spectrul de drepturi ale consumatorilor, menite să protejeze de produse și servicii necalitative. Un alt aspect abordat  în aceste vizite este tehnicile de lucru cu agenții economici: nu mereu penalizările sunt cheia spre corectare, informarea și preîntâmpinările își au rolul său nu mai puțin important.

De asemenea, având la bază activitatea curentă sunt implicat în diverse Grupuri de Lucru create de Ministerul Economiei pentru ajustarea legislației la cerințele impuse de piață și Uniunea Europeană, la care asigur să fie luate în considerație în primul rând consumatorii, protejându-le astfel drepturile.

Text: Valentina Andronic

Photo: Ion Pleș