Bucătarul Șef Prezintă: PRĂJITURĂ CU FRUCTE ȘI BRÂNZĂ DE VACI

Și dacă tot avem la îndemână ”piesele de bază” ale unui desert delicios, mi-am spus eu că e momentul să facem un pas înainte și să le folosim pe toate într-o prăjitură cu fructe și brânză de vaci.

E sezonul nectarinelor, am și mure coapte în grădină, așa că eu le-am folosit pe acestea ca decor pentru prăjitura mea, dar această prăjitură se poate adapta cu succes oricărui sezon, de la primele căpșuni și până la mere, în sezonul hibernal. Dacă veți folosi mere, vă recomand să le caramelizați ușor sau să le poșați într-un sirop lejer, vor fi și mai aromate și nici nu se vor oxida.

După cum spuneam, însă, ar fi fost păcat să nu profit de darurile pe care grădina mea mi le oferă în acest anotimp, de mai bine de o săptămână culeg nectarine parfumate în fiecare zi și pomișorul ăsta încă mai are de oferit!

nectarine-din-productia-proprie-2016nectarine-din-productia-proprie-2016-2Să ne apucăm, însă, de treabă, rețeta nu e dificilă și nici nu durează foarte mult și, dacă vă plac deserturile răcoritoare, nu exagerat de dulci, cu siguranță o să vă placă foarte mult.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24
Grad de dificultate: medie

INGREDIENTE PRĂJITURĂ CU FRUCTE ȘI BRÂNZĂ DE VACI:

pandișpan – pentru o tavă de 35 x 25 cm

  • 6 ouă
  • 150 de grame de zahăr
  • 200 de grame de făină
  • 100 de grame de unt topit (82% grăsime), care nu trebuie să fie fierbinte
  • 1 lingură de extract de vanilie sau semințele dintr-o păstaie de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

cremă și decor:

  • 4 gălbenușuri
  • 300 de ml. lapte
  • 25 de grame de amidon din porumb
  • 12 grame de gelatină (eu folosesc de obicei gelatina în foi, se poate folosi și cea granulată)
  • 600 ml. smântână pentru frișcă
  • 1 lingură de extract de vanilie sau semințele dintr-o păstaie de vanilie
  • 150 de grame de zahăr
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 400 de grame de brânză de vaci, bine scursă de zer
  • 250 de grame de fructe (în cazul meu nectarine) tăaiate cubulețe
  • fructe pentru decor (felii de nectarine, mure, căpșuni, zmeură etc)
  • în plus: sirop din zeama și coaja de la 1/2 de lămâie, 60 de grame de zahăr și 150 ml. apă

PREPARARE PRĂJITURĂ CU FRUCTE ȘI BRÂNZĂ DE VACI:

1. Din ingredientele specificate în listă pentru blatul prăjiturii, pregătim un pandișpan cu unt.

pandispan-pufos-blat-de-tort-cu-unt2. Dăm brânza de vaci prin sită, ca să aibă o textură cât mai fină.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-branza-de-vaci3. Gelatina se pune la hidratat în multă apă rece (dacă folosiți gelatină în foi) sau în 60 de ml. de apă rece, dacă folosiți granulată.

4. Din ingredientele specificate, se pregătește siropul, dându-l într-un clocot scurt. Lăsăm siropul să se răcească bine.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-sirop5. Din lapte, gălbenușuri, 150 de grame de zahăr, păstaia de vanilie (sau extractul) și amidon, pregătim o cremă de vanilie după indicațiile din rețeta video de mai jos, ținând cont că vom face crema mai dulce și mai consistentă decât varianta de bază prezentată în video.

6. Se adaugă crema de vanilie fierbinte peste brânza de vaci trecută prin sită și se omogenizează foarte bine. Imediat, se adaugă și gelatina hidratată și se amestecă până se topește complet. Pentru o textură mai fină, recomand să se lucreze crema cu blenderul de mână.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-branza-de-vaci-cu-crema-de-vanilie7. Se bat cu mixerul la viteză mare 200 ml. de smântână pentru frișcă (atenție, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, răcită peste noapte la congelator, altfel nu se poate bate). Se încorporează în crema de brânză și vanilie răcită până la temperatura camerei în două tranșe, în prima vom adăuga aproximativ 1/3 din frișca bătută și vom omogeniza bine, restul de frișcă se va încorpora cu o spatulă, cu mișcări delicate, așa încât crema să rămână cât mai aerată. Se dă la rece până asamblăm prăjitura.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-frisca-batuta-adaugata-in-crema-de-baza8. Blatul de tort bine răcit se taie în două fâșii, pe lungime. Eu am tăiat cu un cuțit bine ascuțit și partea mai lucioasă care se formează la suprafață, acest pas este, însă, opțional. Motivul pentru care l-am îndepărtat este că prin acest strat siropul pătrunde mai greu iar prăjiturile au deseori tendința de a se secționa pur și simplu după ce se pune crema, care nu aderă bine de masa poroasă a blatului de dedesubt, împiedicată fiind de această coajă subțire, mai puțin permeabilă. se așează fâșia de blat pe un platou și se însiropează cu siropul pregătit la pasul 4.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-blat-de-tort-insiropat9. La cremă se adaugă 250 de grame de fructe tăiate cubulețe, bine scurse de zeamă și se omogenizează bine.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-nectarine-cuburi-in-crema10. Jumătate din cremă se așează pe blatul de la bază și se netezește. Se acoperă cu al doilea blat, se însiropează și acesta și se acoperă cu restul de cremă.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-asamblare-111. Se bate restul de frișcă, urmând indicațiile de la punctul 7 și se îndulcește cu 1 lingură de zahăr pudră. Atenție, după ce se adaugă zahărul frișca nu se mai bate decât câteva secunde, altfel riscăm să se separe. Se îmbracă marginile prăjiturii cu frișcă și putem decora și cu mici rozete de frișcă turnate cu poșul. Prăjitura se dă la frigider pentru minimum 2 ore înainte de servire și chiar înainte de a o prezenta, se decorează cu felii de fructe, frunze proaspete de mentă etc. Se porționează după plac, eu am preferat să o tai în aceste ”cuburi” (mai degrabă prime) aproximative, se poate porționa și în felii.

prajitura-cu-branza-de-vaci-si-nectarine-reteta-de-prajitura-cu-branza-si-fructeE o prăjitură cu un gust foarte bun, destul de ieftină și al cărei mod de preparare nu pune mari bătăi de cap. Vă doresc spor la trebă și poftă mare!

Facebook Comments

Post a comment