Bucătarul Șef Prezintă: PRĂJITURĂ CU PIERSICI, NUCI ȘI MIGDALE, FĂRĂ FĂINĂ

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8
Grad de dificultate: medie

INGREDIENTE PRĂJITURĂ CU PIERSICI, NUCI ȘI MIGDALE, FĂRĂ FĂINĂ:

 • 3 piersici (sau nectarine) coapte, dar nu exagerat de moi
 • 3 ouă mari
 • 140 de grame de migdale decojite (sau fulgi de migdale, sau pudră de migdale, dacă aveți)
 • 60 de grame de nucă
 • 20 de grame de sâmburi de caise (dacă nu aveți, înlocuiți-i fie cu nuci, fie cu migdale)
 • 120 de grame de unt
 • 120 de grame de zahăr
 • 80 de grame de zahăr pudră
 • coaja de la 1 lămâie + 3-4 linguri de zeamă de lămâie
 • opțional, 1,1/2 linguriță flori de lavandă proaspete sau uscate
 • 1 linguriță de extract de vanilie
 • 1 praf de sare
 • opțional, sos de zmeură și zmeură proaspătă, mentă proaspătă pentru servit

PREPARARE PRĂJITURĂ CU PIERSICI, NUCI ȘI MIGDALE, FĂRĂ FĂINĂ:

1. Nucile, 1 linguriță de flori de lavandă (dacă folosiți), migdalele sau fulgii de migdale și sâmburii de caisă (care vor da un gust subtil de migdale amare, de aceea i-am adăugat în combinație) împreună cu 30 de grame de zahăr pudră (din cantitatea totală) se pun într-un procesor (mașină de cafea, blender etc) și se macină fin.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-mod-de-preparare-12. Se va obține o pudră omogenă, plăcut parfumată de la florile de lavandă.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-fara-faina-mod-de-preparare-2

3. Se topește untul, cu grijă să nu-l înfierbântăm exagerat și se lasă deoparte. Se separă ouăle, albușurile se colectează într-un castron mare, gălbenușurile în altul. Se adaugă peste gălbenușuri 1/2 din cantitatea de zahăr (60 de grame) și se mixează până se obține o cremă groasă. Se adaugă untul topit, la temperatura camerei, în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce se mixează constant la viteză medie până ce untul s-a încorporat complet.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-fara-faina-preparare-3

4. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

Se adaugă peste crema de unt și gălbenușuri extractul de vanilie apoi toate ingredientele uscate. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și, cu mixerul, la viteză mică, se omogenizează bine totul.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-fara-faina-retetecalamamaro-preparare-4

5. Se adaugă peste albușuri sarea și se bat cu mixerul până se formează o spumă albă și destul de fermă. Se adaugă treptat zahărul și continuăm să batem până ce zahărul se dizolvă complet iar bezeaua se întărește. se adaugă 1/3 din bezea, pentru început, peste compoziția cu gălbenușuri, unt și nuci și se încorporează cu spatula. După ce se omogenizează perfect, se adaugă și restul de bezea și se încorporează delicat, ridicând la fiecare mișcare compoziția de pe fundul vasului către suprafață și împăturind-o deasupra, în timp ce vasul se învârte cu câte 1/4 de rotație de fiecare dată când amestecăm.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-nuci-si-migdale-preparare-5

6. Compoziția se toarnă într-o formă cu pereții detașabili de 23 cm. diametru, căptușită cu hârtie de copt, se nivelează iar deasupra se aranjează piersicile (sau nectarinele) în sferturi sau jumătăți (depinde de mărime).

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-nuci-si-migdale-pregatita-de-cuptor

7. Se dă imediat la copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie. Durata recomandată de coacere este de 40 de minute, dar la jumătatea timpului e bine să se verifice și, dacă prăjitura are tendința de a se rumeni prea rapid, să se acopere cu o coală de hârtie de copt umezită, continuându-se coacerea până la trecerea celor 40 de minute sau până când prăjitura trece cu succes testul scobitorii (care trebuie să iasă curată și uscată, fără urme de aluat crud, dacă se înfige în prăjitură).

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-reteta-prajitura-cu-piersici-nuci-si-migdale-coapta

8. Cât timp prăjitura e la cuptor, se amestecă zahărul pudră rămas (50 de grame) cu zeama de lămâie turnată lingură cu lingură, până se obține o compoziție semifluidă, de consistența unui aluat de clătite. Se stropește prăjitura cât e fierbinte cu această glazură, care se va usca și va contribui într-un mod foarte plăcut la gustul prăjiturii. Se scoate prăjitura din formă cu delicatețe, ajutându-ne de hârtia de copt și se lasă să se răcească complet pe un grătar, apoi ne putem bucura de ea. Eu am presărat prăjitura cu 1/2 de linguriță de flori de lavandă și i-am pus alături puțin iaurt grecesc stropit cu miere de salcâm, sos de zmeură proaspăt (zemură zdrobită cu zahăr pudră, pasată printr-o sită deasă), boabe de zmeură și mentă proaspătă.

prajitura-fara-faina-cu-piersici-si-lavanda-retetecalamamaro-reteta-prajitura-cu-piersici-nuci-si-migdale-©Laura-Laurentiu

Are o dumnezeiască aromă de vară, proaspătă și parfumată și o textură mai degrabă cremoasă. Spor la treabă și poftă mare!