Bucătarul Șef Prezintă: VINETE UMPLUTE CU BRÂNZĂ ȘI USTUROI, LA CUPTOR

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: redusă

INGREDIENTE VINETE UMPLUTE CU BRÂNZĂ ȘI USTUROI, LA CUPTOR:

  • 2 vinete de câte 270-300 de grame (de mărime medie)
  • 100 de grame de brânză feta
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 cățel mare de usturoi
  • verdeață proaspătă pentru presărat, eu am folosit mentă, dacă nu vă place puteți opta pentru pătrunjel

PREPARARE VINETE UMPLUTE CU BRÂNZĂ ȘI USTUROI, LA CUPTOR:

1. După cum v-am spus deja, mai întâi și mai întâi se încinge bine o tigaie mai veche, uscată, sau o bucată de tablă pe care o mai folosiți pentru astfel de operațiuni. Vinetele spălate și șterse, înțepate cu furculița într-un singur loc, ca să nu plesnească în timpul coacerii, se pun la copt direct pe suprafața încinsă și vreo 7 minute nu se ating. În scurt timp, în bucătărie se va răspândi mirosul caracteristic de vânătă coaptă. După 7-8 minute vinetele se întorc pe partea opusă și se mai țin 5-6 minute. Desigur, dacă vă este mai comod, puteți face această operație și pe grătar/disc etc.

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-reteta-cu-poze-pas-1

2. După ce s-au copt, scoatem vinetele pe un tocător și cu ajutorul unei linguri de lemn le despicăm pe lungime. Miezul ar trebui să fie destul de moale și zemos, așa că eu am pus vinetele la scurs într-o strecurătoare pentru câteva minute, cu partea cu despicătura în jos. Între timp, pornim cuptorul și îl încingem la 190 de grade Celsius.

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-retetecalamamar-preparare-2

3. Cât cuptorul se încinge, pregătim o tavă pe care o acoperim cu hârtie de copt, curățăm și feliem fin usturoiul și apoi ne ocupăm de vinete. Mai întâi, împănăm miezul fiecărei vinete cu felii de usturoi.

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-reteta-cu-poze-pas-3

4. Stropim miezul vinetelor cu câte 1 de lingură de ulei de măsline extravirgin apoi împărțim brânza feta sfărâmată în cele două vinete.

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-reteta-cu-poze-pas-4 vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-reteta-cu-poze-5

6. După 15 minute la 190 de grade vinetele mele arătau așa cum se vede în imaginea de mai jos iar în bucătărie mirosea ca în rai:

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-reteta-cu-poze-6

Se transferă vinetele cu ajutorul unei palete pe farfurii, se presară cu mentă (în cazul meu, și mă felicit pentru alegere, combinația de arome a fost foarte reușită) sau cu pătrunjel verde (dacă preferați) și se mănâncă scobind în coajă cu lingura sau înmuind bucăți de pâine cu coajă crocantă în miezul cremos, sărat atât cât trebuie, usturoiat și nemaipoment de gustos. Pe porția mea eu am scăpat și-un pic de chili ca să fac preparatul încă și mai viu și mă gândeam c-ar merge de minune și niște pinoli trași ușor la tigaie, pentru o textură crocantă. Nu am avut în casă, dar data viitoare (pentru că sigur va exista o dată viitoare) neapărat voi încerca și asta.

vanata-umpluta-cu-branza-feta-si-usturoi-retetecalamamaro

Spor la treabă și poftă s-aveți!