„от улыбки станет всем светлей” – cuvintele bine recunoscute din cântecul copilăriei multora din noi, şi-au regăsit demonstraţie în munca unui număr impunător de savanţi din domeniul psihologiei şi medicinii estetice. Cine cunoaşte mai bine valoarea unui zâmbet perfect şi inovaţiile stomatologiei estetice, dacă nu medicii stomatologi?!

Stomatologii Eugen şi Vladimir Grossu s-au împărtăşit cu cunoştinţele lor în domeniul medicinii estetice şi au argumentat importanţa posesiei unui zâmbet ideal.
Frumuseţea reprezintă o categorie estetică ce subînţelege idealul. O altă afirmaţie ne spune că frumuseţea este o combinaţie artistică dintre aspectele interioare şi exterioare ale obiectului pus în discuţie, în care cel din urmă aspect provoacă o plăcere estetică pentru persoana interesată. Există o multitudine de afirmaţii care definesc frumuseţea, însă să nu uităm că această valoare este relativă şi fiecare persoană percepe individual atât frumosul, cât şi esteticul.

Cum am mai spus, noi nu putem aproba un anumit standart al frumuseţii, deoarece el este influenţat de o multitudine de factori ca: vârsta, educaţia, valoarea etnică, religia, rasa umană, opiniile generate de un anumit mediu de viaţă etc.. Criteriile frunuseţii se modifică în funcţie de perioadă, timp şi modă. Cele mai recente studii demonstrează: fiecare a treia persoană anunţă persistenţa unor exigenţe estetice şi la general aceste exigenţe sunt identice indiferent de statul social şi vârsta persoanei. Concomitent cu aceasta, frumuseţe este valorificat mai puternic de femei, decât de bărbaţi.

60-70% din aprecierea vizuală a feţei omeneşti depinde de cavitatea bucală, însă nu doar buzele sunt responsabile de un zâmbet frumos. Este imposibil să-ţi imaginezi un zâmbet ideal fără o dantură perfect curată şi fără gingii sănătoase. Pentru că un chip frumos nu poate fi imaginat fără un zâmbet de hollywood apare şi înalta cerinţă a pacientului pentru estetica acestuia; de asemenea sunt foarte solicitate restaurările dentare, protezele dentare sau chirurgia paradentară.

Evident este faptul că produsele cosmetice au un efect estetic foarte bun, dar cu părere de rău acesta este doar pentru moment. În schimb un zâmbet frumos, pe care este imposibil să-l speli la finalul zilei de muncă, produce un efect estetic nu doar pentru posesor, ci şi pentru cei din jurul acestuia.
Societatea în care ne aflăm accentuează în mod sporit necesitatea de a fi mereu prezentabil şi de a avea un aspect estetic plăcut, aceste calităţi remarcă faptul că posesorul este o persoană de succes şi cu un simţ dezvoltat pentru frumos. Studiile în domeniu susţin influenţa frumosului asupra omului de la cea mai fragedă până la cea mai înaintată vârstă. Cele mai frecvente concluzii în acest sens sunt următoarele:

Bebeluşii atrag mai multă atenţie persoanelor frumoase decât altora. Acest lucru se întâmplă involuntar şi denotă faptul că la nivel de subconştient omul face alegerea în favoarea esteticii.
La şcoală, profesorii aleg să lucreze mai mult cu elevii ai căror înfăţişare estetică este sporită.
În măsură egală de cunoştinţe, la şcoală, elevii care sunt catalogaţi drept atrăgători primesc note mai mari.
Pentru o bună pregătire a temelor, elevul este apreciat cu 5% mai mult, de nota medie, dacă are un aspect estetic plăcut şi cu 7% mai puţin în cazul lipsei acesteia.
Activitatea academică a studentului este apreciată mai puţin, dacă profesorul consideră că acesta nu este atrăgător.
Există o legătură dintre productivitatea bussinesului şi aspectul fizic al colaboratorilor din oficiul acestuia.
Scăderea aprecierii demnităţii personale aduce la înrăutăţirea sănătăţii şi la provocarea unor consecinţe la nivel biologic.
Un medic-stomatolog contemporan, care deţine anumite cunoştinţe şi anumite abilităţi, are posibilitatea să producă un zâmbet perfect cu cea mai minimă intervenţie în ţesăturile cavităţii bucale, oferind un rezultat de durată.

Stomatologia estetică propune, pentru ziua de azi, o gamă largă de materiale şi foloseşte activ toate inovaţiile de adezivi, de compoziţie şi masă ceramică pentru restaurarea sau restabilirea dentară, ce oferă un aspect natural structurii dintelui şi o formă ideală.

Implanturile dentare au generat o adevărată revoluţie în alegerea tratării tuturor tipurilor de defecţiuni ale dinţilor începând cu un singur dinte şi până la implantarea câtorva la rând, iar acum propune soluţii din ce în ce mai inovatoare nu doar pentru restaurarea ţesăturii dentare, ci şi pentru modificare morfologiei gingivale.

La etapa actuală, osteointegrarea (crearea unei punţi stabile de legatură între os şi materialul înserat la nivelul acestuia) a încetat să fie o problemă pentru medicina dentară. Scopul primordial al implantologiei este cel de a dobândi rezultate durabile în legătură cu funcţiile şi esteticul zâmbetului ce fără îndoială acţionează asupra aspectului feţei şi sentimentului de siguranţă în sine.

Text: VALAND PR &Event Agency