Destinaţii turistice: Islanda țara focului și a gheții

Islanda, ţara gheţarilor enormi, a vulcanilor activi şi a izvoarelor fierbinţi care ţâşnesc din pământ, luminată iarna de aurore boreale şi încălzită de oameni fericiţi care trăiesc în armonie cu forţele uneori violente ale naturii.

6944324-mountains-scenery

Islanda era foarte des asociată cu erupțiile vulcanice, dar evenimentele ce au avut loc în această vară și anume când aproximativ 30.000 de oameni au ieșit pentru a sărbători cel mai mare succes din istoria fotbalul islandez au schimbat radical viziunile despre această țară.

Iar  când jucătorii au mers pe străzile din Reykjavik spre Arnarholl Park pentru a sărbători evoluția de la Euro împreună cu fanii și au început să cânte celebra scandare “huh” – cântecul de război vikink – care a devenit un hit la Campionatul European, acest lucru devenind momentan viral pe internet.

Din câte este cunoscut Islanda nu este recunoscută ca fiind o naţie de mari fotbalişti. Totul a pornit în anul 2002 cînd autorităţile au demarat un proiect de combatere a alcoolismului, una dintre problemele îngrijorătoare ale naţiunii.

În urmă cu 14 ani, în toată ţara exista un singur teren de fotbal sintetic acoperit, însă ideea de a forma cît mai mulţi antrenori de fotbal i-a venit lui Siggi Eyolfsson, un fost fotbalist islandez,

Munca lui Eyolfsson a dat roade şi în 2015, Islanda avea 500 de antrenori cu licenţă B şi 200 de tehnicieni cu licenţă B. În ţară au fost create circa 90 de cluburi sportive şi zeci de terenuri artificiale în şcoli şi licee.

Dar, Islanda nu este cunoscută doar prim evoluția vestitei echipe de fotbal, aceasta are și foarte multe locuri pitorești. Iată 10 curiozități ce te vor face să iubești această țară

  1. Reykjavik, cea mai nordică dintre capitalele lumii, fondată în jurul anului 870.
  2. Lacul Jokulsarlon, unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din lume.
  3. Vatnajokull, cel mai mare gheţar din Europa: cu o suprafaţă de 8.100 km pătraţi şi o grosime a gheţii de 1.006 m. Sub gheaţa sa se află o serie de vulcani activi.
  4. Cascada Dettifoss, cea mai mare din Europa, ca debit, înaltă de 27 m, situată în Parcul Naţional Jokulsargljufur, plus cele două cascade vecine ale sale, Hafragilsfoss şi Selfoss.
  5. Gheizerele, despre care s-au găsit relatări încă din secolul al XII-lea: marele Geysir, cu o coloană de apă de 61 m înălţime, sau gheizerul Strokkur, cu erupţii regulate, la fiecare cinci-zece minute în fiecare zi.
  6. Lacul Myvatn, acolo unde se află cea mai mare colonie de raţe din Europa.
  7. Satele pescărești, cum ar fi Husavik. Aici puteţi urmări balenele în mediul lor natural.
  8. Aurora boreală poate fii admirată cel mai bine doar în Islanda.
  9. Peninsula Dyrhólaey, cu plajele sale cu nisip negru.
  10. Traseul Laugavegur, recomandat celor care iubesc drumeţiile. Are o lungime de 56 km şi trece printre văi ale unor râuri, munţi vulcanici şi dealuri portocalii datorită rocilor vulcanice.

Iar, dacă acestea nu te-au impresionat îți propunem un video în care vei descoperi cele mai frumoase locuri din Islanda.

Text: Olga Mînzat

Facebook Comments

Post a comment