Buzele perfect conturate? Efectele surprinzătoare ale măririi buzelor cu acid hialuronic!

Buzele perfect conturate sunt un simbol al feminității și al senzualității. Fără să ne dăm seama ele  dezvăluie câte un pic din personalitatea noastră și constituie unul dintre lucrurile pe care bărbații îl admiră la o femeie. Mărirea buzelor cu acid hialuronic este una dintre cele populare proceduri ale Salonului Doctor Lica.

Aceasta este una dintre cele mai populare intervenţii estetice, iar pentru a cunoaşte în detaliu procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic, indicaţiile postinjectare, dar şi riscurile care pot apărea dacă nu se respectă sfaturile medicului, ne povestește mai detaliat medicul – cosmetolog, Ecaterina Lica.

Ecaterina, spuneți-ne în câteva cuvinte ce este acidul hialuronic şi care este întrebuinţarea lui în estetică?

Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic se găseşte în mod normal în țesuturile conjunctive ale ființelor umane. Unul din rolurile acestuia este de a reține apa în țesuturi, hidratând fibrele de colagen și elastină. Din păcate, volumul de acid hialuronic din epiderm scade odată cu vârsta, astfel apărând ridurile. Acidul hialuronic poate fi folosit pentru augumentarea buzelor, conturarea buzelor, pentru umplerea șanțurilor nazo-geniene, în cazul ridurilor dintre sprâncene, ridurilor verticale de la nivelul buzelor, cearcănelor, ridurilor de pe mâini și cele de la nivelul decolteului, atenuarea cicatricilor (post acnee).

În cazul operaţiunii de mărire a buzelor, injectarea cu acid hialuronic implică durere?

Injectarea cu acid hialuronic nu este o intervenție dureroasă. În cele mai multe cazuri este suficientă aplicarea unei creme anestezice ce conține lidocaină, reducând astfel disconfortul penetrării acului. Anestezia topică se realizează cu 30 – 40 de minute înainte de injectare pentru o eficacitate maximă. Dacă este necesar, în cazul persoanelor mai sensibile se poate injecta anestezic local la baza buzelor. Anestezicul își păstrează efectul timp de aproximativ două ore. Întreaga procedură durează în jur de 30 de minute și începe prin demachierea zonei ce urmează a fi injectată, ștergerea ariei cu un antiseptic (alcool/clorhexidină), anestezie locală şi degresarea zonei cu alcool, injectarea produsului şi masaj de modelare. Pot fi necesare încă 1-2 ședințe pentru a obține efectul dorit.

Care este durata de viaţă a acidului hialuronic de la nivelul buzelor?

Durata medie de viață a acidului hialuronic este de 6-9 luni, în funcție de metabolismul fiecăreia şi de tipul de acid hialuronic utilizat. Dacă se dorește o nouă injectare după această perioadă, se va interveni cu o cantitate mai mică decât la prima injectare, deoarece aproximativ 15% din produs rămâne în țesuturi.

Există reacţii adverse în cazul injectării cu acid hialuronic?

Cele mai frecvente reacții adverse sunt: senzație de disconfort în timpul şi post injectare, eritem la locul injectării (care dispare în 2-3 zile), prurit, edem, echimoze, inflamație la locul injectării, dar toate acestea se remit spontan la câteva zile după injectare.

Ce reguli trebuie să respecte pacienta care tocmai a trecut printr-o augmentare a buzelor cu acid hialuronic?

Pacienta trebuie să evite machiajul zonei injectate timp de 24 de ore, să nu se expună la căldură intensă (saună, plajă etc.) sau la frig timp de o săptămână, 24 de ore post tratament nu se consumă alcool, pacienta trebuie să doarmă cu faţa în sus cel puțin o seară după injectare, se va  evita masajului zonei timp de 48 de ore, evitarea antiinflamatoarelor întrucât accelerează absorbția acidului.

Foarte important este consumul de apă imediat după injectare și în zilele următoare. O bună hidratare va crește perioada de menținere a acidului hialuronic în țesuturi.

Text: Mocanu Valeria

PhotoCredit: arhivă personală