Haideți să fim mai buni!

Puțini știu că în data de 1 decembrie Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” găzduiește un concert inedit cu scop caritabil ”haideți să fim mai buni”.” Scopul evenimentului este acordarea suportului financiar Elenei Banari –  o tînără educătoare, soție iubitoare, mamă a doi copii, ce a fost lovită de soartă  într-un moment neașteptat. După mai multe investigații a fost diagnosticată cu cancer.12233335_944774015593503_297904578_n

Pentru a afla ceva mai mult despre istoria Elenei și despre evenimentul în cauză. Am discutat cu unui din organizatorii evenimentului: Eugeniu Cojocaru – show-man, actor, conducătorul Teatrul pentru Copii „Foisor fermecat”. El a fost cel care a mediatizat cazul ei și tot el decise că nu poate sta de-o parte.

 Ne puteți spune mai multe detalii despre operație? Cît este de grav?

”Aici se poate multe de povestit. Familia Banari a avut mult de suferit. Numai unde nu au mers ei pentru investigații. Începînd cu Rusia, unde li sa cerut o sumă enormă de bani pentru operație și nici o garanție. Apoi au trimis și în alte țări analizele, dintre care doar Israelul a fost cel mai receptiv. Chiar singuri au luat legătura cu ei, oferindu-le astfel o speranță. Condiția este să vină cît mai curînd pentru a începe tratamentul, a stopa tumoarea, si dacă va fi posibil, poate chiar si a efectua transplantul ficatului.Aceasta a fost o necesitate, intrucât,  la noi medicina, nu dispune de toate dotările tehnologice necesare.”

În video-urile prezente pe internet, Elena pare a fi tristă, îngreunată de o povară. Ce ne poate spune despre ea, persoana care care a decis să îi dea o mînă de ajutor într-o perioadă atît de dificilă din viața ei?

” M-a impresionat mult, atunci cind am fost la filmări la ei acasă.  Văzusem o femeie iubitoare, o mama de stimat. Și nu numai, știind că are așa o boală, a dat dovadă de o forță de caracter de admirat, nu se lasă bătută, dar se străduie să facă orice pentru a se simți mai bine și a păzi copii de durerea pe care o resimte ”. Sunt de părerea că oricine merită o șansă de a fi salvat și Elena are încă multă frumusețe interioară de dăruit acestei lumi. Nu sunt unicul care consideră astfel. Am rămas plăcut surprins atunci cînd am vizitat grădinița în care activează. Cu cîtă dragoste și căldură o așteaptă colegele înapoi. Este întradevăr a doua ei casă.”

Cum ați ajuns la ideea unei asemenea inițiative frumoase?

 ”Am meditat un pic asupra situației și m-am întrebat: Ce aș fi făcut eu în locul ei? Și atunci mi-a venit spontan ideea. Fiind în relație de prietenie cu mai mulți interpreți din Moldova, am decis să îi comunic gîndul pentru ai întreba dacă ar fi dorit să mă susțină în acest proiect. Am fost plăcut surprins cînd majoritatea au acceptat sau chiar s-au implicat.”

Cum a reacționat Elena Banari aflînd despre această propunere?

 ”Am telefonat mai întîi soțul Elenei, explicîndu-i detaliat ce vreau să fac pentru ei. Au urmat cîteva secunde de tăcere. În acest răstimp auzisem expresia bucuriei redată prin lacrimi, după care urmase un ferm: ” Sunt de acord cu tot ceea ce vreți să faceți pentru Elena. Vă mulțumesc””

Cum se desfășoară acțiunea de strîngere de fonduri?

”Ne străduim sa relatăm prin intermediul tuturor rețelelor de socializare despre cauza respectivă! Am rugat soțul Elenei să deschidă conturi bancare în toate valutele, pentru ca mai mulți oameni să îi poată ajuta, din țară sau de peste hotare. Cît de puțin nu ar fi, dar nu rămîn indiferenți, asta bucură.  Mulți ne contactează, doresc personal sa se întîlnească cu Elena, sau macar cu soțul, și le oferă ajutor banesc. Ei la rîndul lor, strîng fiecare bănuț,  pentru a aduna cit mai repede suma necesara. Acum, mai urmează sa vindem toate biletele. Sunt 850 la număr, si știu eu ca le vom vinde! Sperăm că vom aduna suma necesara! ”

Mesaj potențialilor oaspeți la eveniment…

”Oameni buni, nu ramîneți indiferenți de ceea ce se petrece in jurul vostru! Imaginați-vă doar pentru o secundă, că cineva din voi sau din apropiații voștri poate fi în locul Elenei! Doamne ferește desigur, dar aceasta este realitatea, nimeni nu știe ce ne așteapta mîine! Facînd o mică donație, poți salva o viața! Fiecare leu contează! Așa că, precum am numit și concertul de pe 1 decembrie, HAIDETI SĂ FIM MAI BUNI ! Vă așteptam cu drag!”

Mesaj de la valand.md:

Nu putem afirma că Elena Banari este unica persoană aflată în asemenea situație. Nu putem susține nici că ea merită ajutor mai mult decît altcineva. Însă cu siguranță putem spune că ea este alături de noi, ea poate fi ajutată  și are nevoie de susținerea noastră. Cine știe poate mergînd astăzi pe drum ai dat ochii cu ea. Iar mîine?..

Acționînd împreună o să reușim să salvăm acest suflet  plin de dragoste, speranțe și dorință de viață.

În data de 1 decembrie, la orele 18:00, în incinta Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, fii alături!

Pentru a oferi un suport financiar, puteți  efectua transferul pe conturile:

12242064_1093018217389476_256940244_n

Orice bănuț contează!