Marina Fulga, moldoveanca care și-a realizat visul de a deschide un salon pentru tratamente faciale și corporale în Italia.

În Moldova s-a bucurat de un succes remarcabil în domeniul cosmetologiei și esteticii, însă dorința pentru dezvoltare și creștere profesională, au determinat-o pe Marina Fulga să o ia de la zero, într-o țară străină. Italia i-a cucerit inima și a tentat-o să deschidă un centru pentru tratamente faciale și corporale, unde nu doar diaspora de moldoveni, dar și italienii să beneficieze de cele mai inovative servicii. Provocările îi oferă curaj și putere să continuă activitatea indiferent de obstacole. Personalitatea Marinei se definește prin ambiție, perseverență și încredere în forțele proprii. Știe că succesul vine doar la cei care nu se tem de riscuri.

La Chișinău, am administrat patru saloane de frumusețe și am predat cursuri de cosmetologie. Deseori, veneam în Italia la o elevă căreia i-am oferit cursuri, iar ulterior ea și-a deschis un salon aici. O ajutam cu diferite sfaturi și chiar i-am adus câteva utilaje. Am fost tentată să trăiesc în Italia, întrucât îmi place modul de viață și este extraordinar de frumos. În plus, pot fi sigură de viitorul copiilor mei.

Ți-a fost frică de noi provocări ? 

Cel mai greu mi-a fost să-l conving pe soțul meu să venim în Italia, deoarece afacerile din Moldova le administram împreună. Am depus multă energie și nopți nedormite ca să ajung aici, dar atunci când îți dorești foarte mult ceva cu siguranță obții. Eu mereu am visat să locuiesc aproape de munte și mare, iar banii pe care îi câștig să-i investesc rațional.

Ai decis să deschizi un salon de frumusețe și în orașul italian, Padova. Cum decurge procesul ?

Pentru a desfășura acest gen de activitate, trebuie să faci studii în Italia. Deoarece diplomele din Moldova  nu se legalizează, am perfectat actele ca să studiez aici. Totodată, salonul de frumusețe Belli Estetica este deja amenajat, iar, în curând, vom fi gata să-l deschidem oficial.

Vom fi la dispoziția clienților cu o gamă variată de tratamente faciale și corporale. De fapt, vom activa la fel ca în Republica Moldova. Am început deja să prestez servicii și mă bucur că avem clienți nu doar moldoveni, dar și italieni, ucraineni și români.

 După ce principii se ghidează clienții din Italia atunci când aleg salonul de frumusețe ?

Italienii pun accent deosebit pe servicii de calitate și atitudine responsabilă. Aici, contează mult recomandările din partea clienților.

Cum au reacționat moldovenii când au aflat că vei deschide salonul ?

Suntem într-o zonă care poate fi numită capitala moldovenilor din Italia, Padova și Veneția, iar clienții moldoveni m-au încurajat mult, chiar înainte să vin. Susținerea conaționalilor noștri mă face mai puternică și mă conving că merg pe drumul cel drept.

Care este diferența dintre clienții din Italia și cei din Moldova ?

La noi, femeile au cerințe mult mai mari. Dar, în același timp, moldovencele  la vârsta de 50 de ani, spun că nu mai au nevoie să meargă la salon. În Italia, însă, la 50 de ani abia începe viața. Admir italiencele , în mod special, pentru faptul că se apreciază, astfel eu am mai mult de lucru, iar doamnele apreciază efortul meu.

Vei lucra singură sau mai angajezi pe cineva ?

Inițial, voi lucra singură, însă doresc să-mi extind afacerea și să ofer și alte servicii ce țin de manichiură. Această inițiativă urmează să o realizez mai târziu.

După ce principii  ai stabilit prețul serviciilor ?

Nicidecum nu m-am inspirat de la alte saloane și nu am făcut calcule consumabile, adică cheltuielile suportate pentru produsele cosmetice. Din start, prețurile sunt  minime, deoarece clienții trebuie să se convingă de calitatea serviciilor oferite de mine. Nici în viitor nu cred că vom avea servicii exagerat de scumpe.

Ce te-a dezamăgit cel mai mult în Moldova ?

Eu iubesc foarte mult Moldova, dar, cu părere de rău, acolo nu mă puteam dezvolta. Fiecare al doilea, care se consideră specialist își deschide un salon. Aici, principiul este altul. Pentru a presta serviciile respective trebuie să susții un examen și sper că experiența mea mă va ajuta să mă mențin pe poziție.

Cum te-au primit autoritățile italiene când ai venit cu această inițiativă ?

Când perfectam actele, am fost chiar încurajați. Este plăcut când autoritățile te primesc cu zâmbet și nu ești nevoit să achiți taxe suplimentare. De fapt, nu există principiul de rudenie, iar orice act îl poți obține și online.

O femeie frumoasă este o femeie fericită, întrucât stările sufletești se reflectă nemijlocit asupra tenului și a întregului organism. Eu optez pentru frumusețea naturală, care, însă, trebuie menținută corespunzător.

Te consideri o femeie fericită ?

Sunt extrem de fericită pentru că am obținut mereu ceea ce mi-am dorit, chiar dacă am depus efort maxim.  În același timp, viața m-a învățat că oricât de mult bine nu ai face, el oricum se uită. Important să fii împăcat și mulțumit de faptele tale.

Vreau să-mi dezvolt afacerea în Italia, așa cum am făcut-o în Moldova, iar clienții să rămână mulțumiți. Îmi doresc să cunosc și celebrități, dar în același timp, sper să mă dezvolt personal. În Italia sunt puțini specialiști, dar foarte buni. În acest caz, concurența este destul de puternică. 

Text: Cătălina Roșca