Opinie: Guvernul de la Chişinău trebuie să se obişnuiască să utilizeze mecanisme de protecţionism economic şi să promoveze patriotismul economic

CHIŞINĂU, 12 mar – News-Moldova. Republica Moldova are nevoie de investiţii străine, dar acestea nu trebuie să fie privite ca principala soluţie pentru redresarea economiei noastre. Guvernul de la Chişinău trebuie să pună un accent puternic pe antreprenorii moldoveni şi să-şi întemeieze politicile de dezvoltare pe protecţionism şi pe conceptul de patriotism economic. O declaraţie în acest sens a făcut tânăra antreprenoare moldoveancă, Valentina Andronic, pentru News-Moldova.

„Investiţiile din exterior sunt necesare,în special într-o primă etapă, când ţara noastră încă rămâne cu mult în urma altor economii din punct de vedere tehnologic. Totodată, trebuie să fim conştienţi de faptul că în multe domenii, în special în cele din sfera serviciilor, cetăţenii noştri au atins un nivel foarte înalt de profesionism, iar sprijinul de care mai au nevoie este accesul la finanţe ieftine pentru ca produsele lor să poată fi promovate în exterior, adică exportate. Compania mea, bunăoară, a executat deja mai multe comenzi de la unii clienţi de peste hotare, iar solicitările din afara ţării continuă să ne vină. Dar Guvernul trebuie să fie conştient de faptul că prin reformele ce se fac nu trebuie să ajungem totalmente dependenţi economic de companiile şi capitalurile din exterior”, susţine Valentina Andronic.

Guvernarea de la Chişinău, susţine antreprenoarea, trebuie să se obişnuiască să utilizeze mecanisme de protecţionism economic şi să le aplice astfel încât, pe de o parte, să nu deterioreze relaţiile noastre externe şi reputaţia ţării, dar pe de altă parte să asigure dezvoltarea a cât mai multor întreprinderi cu capital şi administraţie autohtonă inclusiv în jurul investiţiilor străine mari. Astfel, atunci când investitorul străin va decide să se retragă de pe piaţa moldovenească, preferând o altă ţară ce îi oferă mai multe avantaje, acesta nu va lăsa un gol greu de recuperat, ci prezenţa lui va fi exploatată inclusiv în interesul naţional al ţării  noastre. Andronic mai susţine că „sunt o serie de domenii în care ar trebuie să aibă prioritate oamenii de afaceri din ţara noastră, pe care Guvernul trebuie să-i susţină. Aceste domenii sunt industria alimentară, construcţiile, energia alternativă şi regenerabilă, serviciile tipografice combinate cu cele de publicitate şi marketing, transportul şi altele”.

„Moldovenii sunt foarte capabili. Capitalul nostru uman este de o valoare foarte înaltă. Nu trebuie să sacrificăm acest capital de dragul unor investiţii străine. Trebuie să fie luate măsuri urgente pentru a-i cointeresa în special pe tinerii specialişti să facă carieră acasă. Trebuie să fim conştienţi de faptul că în anumite situaţii intrarea pe piaţa noastră a unor companii din afară, pe lângă banii aduşi şi locurile de muncă create, poate să-i excludă din economia naţională pe businessmanii autohtoni şi să provoace plecări peste hotare a unor manageri şi specialişti moldoveni de înaltă calificare”, a punctat Valentina Andronic.