Probleme apar și în urma lipsei poftei de mâncare!

Te poți confrunta cu lipsa poftei de mancare atunci când ești stresată, răcită ori urmezi un anumit tratament care are acest efect. Însa există și cazuri în care scăderea apetitului poate să fie un semn al unei afecțiuni mai grave.
Dacă această senzație durează de mai mult timp și ai pierdut mai multe kilograme în ultima perioadă, află ce ascunde lipsa poftei de mancare și dacă sunt motive de îngrijorare!
Lipsa poftei de mâncare, un motiv de îngrijorare?
Este normal saăte îngrijorezi atunci când te confrunți cu lipsa poftei de mâncare, cu atât mai mult dacă senzația durează de ceva vreme. Ea poate să fie o simplă fază trecătoare, dar există posibilitatea să fie ți un semnal de alarmă al corpului.
Iată o lista cu posibile cauze ale scăderii apetitului!
Depresie
Problemele emoționale conduc de multe ori la scăderea poftei de mâncare. Starea de anxietate prin care trece organismul într-o anumită perioadă provoacă această senzație cu efecte atât fizice, cât și psihice.

Stres
O altă cauză des întalnită care afectează pofta de mâncare este stresul. Multe persoane mărturisesc că, atunci când grijile pun stapanire pe ele, nu se mai pot gandi la altceva în afară de problema pe care o au. La polul opus, există oameni care simt o poftă de mâncare exagerată în acele momente.
Infecții
Prezența unei infecții în organism poate să conducă la pierderea poftei de mâncare. Daca persoana afectată cade prada acestei senzații, se va reface mult mai greu, pentru că organismul își pierde puterea. Chiar dacă nu simți nevoia sa mănanci nimic, ar trebui să consumi măcar legume și fructe proaspete. Acestei reguli i se adaugă și hidratarea obligatorie cu apă și ceaiuri.
Afecțiuni digestive
Dacă te confrunți cu afecțiuni la nivelul stomacului ori al intestinului, nu este de mirare de ce ți-ai pierdut brusc pofta de mâncare. Disconfortul pe care îl resimți conduce instant către lipsa poftei de mâncare. Ceaiurile din plante pot fi de un real ajutor în astfel de cazuri. Însă, dacă situația neplăcută continuă, nu ezita să te programezi pentru un consult de specialitate.
female-dieter-with-tape-over-mouth
Diete de slăbit drastice
În multe cazuri, după ce organismul trece prin încercarile grele impuse de curele de eliminare rapidă a kilogramelor nedorite, se pierde apetitul alimentar. Pentru restabilirea echilibrului, trebuie urmată o dietă simplă, care să nu încarce stomacul. Este important ca revenirea la normal să se realizeze treptat. În caz contrar, sistemul digestiv poate avea de suferit ori există riscul de îngrașare bruscă.
Sarcina
Lipsa poftei de mâncare este un simptom des întalnit în primul trimestru de sarcină. Alte stări pe care le mai poți avea dacă ești însarcinaăa sunt grețurile și amețelile. De asemenea, există femei care își pierd apetitul alimentar în ultimul trimestru de sarcină, atunci când copilul se pregătește să vină pe lume.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces. Afectiunea se manifestă prin scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, stare de oboseală cronică, nervozitate, insomnie și palpitații.
Cancer
Din nefericire, pierderea apetitului alimentar mai poate indica și prezența unei tumori benigne ori maligne în organism. Persoanele suferinde nu trec doar printr-o simplă lipsă a poftei de mâncare, ci chiar dezvoltă o repulsie față de anumite alimente. Având în vedere ca această senzație se numară printre semnele timpurii ale cancerului, este necesar să se acorde atenție și altor semnale transmise de organism: scaderea bruscă în greutate, oboseală, amețeli și piele îngălbenită.
Nu este ușor să determini cu exactitate de unde provine lipsa poftei de mâncare, însa este esenăial sa fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul. Dacă nu reușesti să rezolvi problema prin consumul anumitor ingrediente naturiste (miere, spirulină, scortisoară, propolis) ori vitamine, nu mai sta pe ganduri și cere sfatul unui specialist!

Facebook Comments

Post a comment