Specialiştii avertizează că numărul persoanelor afectate grav este în creştere. De aceea, trebuie să cunoşti şi să respecţi măsurile de prevenţie.
Potrivit specialiştilor, numărul cazurilor spitalizate de gripă la adulţi şi copii este în creştere alarmantă.
Conform celor mai recente statistici ale Ministerului Sănătăţii, 95 de persoane din toată țara au fost diagnosticate cu gripă, dintre acestea 72 fiind infectate cu virusul AH1N1 (gripa porcină). O persoană nevaccinată antigripal, care suferea şi de alte afecţiuni grave şi-a pierdut viaţa, fiind confirmată infecţia cu virusul AH1N1.
Alături de persoanele cu afecţiuni cronice (pulmonare, cardiovasculare, renale) şi adulţii sănătoşi sunt expuşi pericolului infecţiei cu virus gripal, la această categorie înregistrându-se din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăviri şi spitalizări. “Ne confruntăm cu o avalanşă de cazuri de gripă, existând situaţii în care starea pacientului se modifică critic de la o oră la alta, impunându-se transferul la secţia de terapie intensivă.

Pentru a te feri de gripă este bine să urmezi câteva reguli simple de igienă:

1. Folosește șervețele de hârtie! Când strănuți sau tușești, acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel și aruncă-l imediat la gunoi!
2. Deși poate părea incomod, strănută în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat pentru că virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct!
3. Spală-te pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun! Evită cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spală-te pe mâini după fiecare contact.

4. Dacă ești răcit sau ai gripă este mai bine să rămâi acasă! Astfel te vei proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău – colegi, părinți și bunici!
5. Mergi la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire!
6. Întreabă medicul de familie despre vaccinarea antigripală, aceasta fiind considerată de către specialiţti singura metodă de prevenţie activă!

Febra foarte mare şi somnolenţa accentuată însoţită de manifestări digestive nu trebuie ignorate!

Medicii trag un semnal de alarmă în ce priveşte automedicaţia şi recomandă ca de la primele semne de boală să fie consultat medicul.

Vaccinarea antigripală, singura metodă de prevenţie activă, este recomandată de medici a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (ianuarie şi februarie).