Sănătatea ochilor – factori nocivi de evitat

48530_1410108285Sunt extrem de variați corespunzând multitudinii de agenți din mediu care agresează organismul sau prezenței altor afecțiuni: cardiace, pulmonare, diabet,etc. Dacă prezentați unul din următoarele simptome înseamnă că puteți avea o problemă oculară și trebuie să vă adresați medicului oftalmolog: ochi roșu, senzație de corp străin, durere, înțepături sau mâncărimi la nivelul ochiului, hiperlăcrimare sau dimpotrivă, senzație de ochi uscat, sensibilitate la lumină(fotofobie), scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dublă, deviația unuia sau ambilor ochi, existența unei inflamații sau alergii la nivelul pleoapelor.

De asemenea, pacienții care suferă de alte afecțiuni sau folosesc medicamente care în timp pot determina afectarea ochiului trebuie să meargă periodic la control oftalmologic.
Dintre factorii externi cei mai frecvent întâlniți sunt:

1. Privitul îndelungat la monitorul computerului sau televizor – tulburările de vedere pot apărea în timpul său după muncă la calculator. Adițional, pacientul mai poate prezenta dureri de cap, senzație de corp străin, ochi uscat sau roșu, dureri de spate.

Dacă aceste simptome apar:

  • verificați vederea pentru a detecta orice afecțiune ascunsă. Când este necesar: ochelari, lentile de contact.
  • faceți pauze
  • verificați iluminarea pe monitor sau în cameră
  • dacă apare senzația de ochi uscat este recomandat să folosiți lacrimi artificiale
  • restricționați timpul pe care copilul dumneavoastra îl petrece în mod continuu la calculator. Copiii sunt foarte adaptabili, ei frecvent ignorând problemele care apar (de ex. pot juca jocuri video ore în șir, fără pauze). Adesea, copii acceptă vederea în ceață dată de miopie, hipermetropie sau astigmatism considerând că toate persoanele din jur văd la fel.exercitii-pentru-sanatatea-ochilor-620x236

2. Lumina – prea multă sau prea puțină lumină poate inhiba abilitatea de a vedea bine. Iluminarea proastă din încăpere, mai ales atunci când solicitați mult vederea de aproape poate duce la apariția durerilor de cap în mijlocul său la sfârșitul zilei.

3. Soarele – expunerea la raze UV este un factor de risc pentru apariția cataractei și a degenerescenței maculare.Tulburările se pot instala brusc sau de-a lungul a câtorva ani. Este bine să evitați purtarea unor ochelari de soare de calitate indoielnica și alegeți lentile cu un indice bun de absorbție a UV.
4. Caldura, mediile uscate sau vântul pot determina apariția ochiului uscat. Principala funcție a lacrimilor este de a umezi ochiul si de a-l proteja de bacterii sau iritanți din mediul exterior, cum ar fi praful. Poate apărea vederea în ceață, senzație de mâncărime, sensibilitate la lumină. Soluția o reprezintă instilarea de lacrimi artificiale.
5. Fumatul – substanțele conținute în fumul de țigară pot duce la înrosirea si iritarea ochilor. Aceasta este de obicei temporară și cedează când parasiți zona cu fum. Studii mai recente au sugerat că fumătorii fac mai frecvent cataracta și degenerescentă maculară.
6. Alcoolul consumat în exces – prin deficitul de proteine si vitamine B pe care îl generează poate duce la scăderea vederii prin afectarea nervului optic. În unele cazuri, această scădere a vederii este permanentă prin apariția atrofiei nervului optic.
7. Praful, perii de animale, anumite cosmetice pot produce alergii oculare. Trebuie să depistați și să eliminați alergenul respectiv și să urmați tratamentul prescris de medic.
8. Lentilele de contact – manipularea sau depozitarea lentilelor de contact în conditii neigienice pot determina apariția unor conjunctivite. Medicul oftalmolog va poate recomanda intreruperea portului lentilelor de contact pe durata tratamentului și inlocuirea lor după vindecare.
9. Apa contaminată a bazinelor de inot poate produce inrosirea ochilor si apariția unor secreții oculare anormale datorită apariției unor conjunctivite bacteriene sau virale.Tratamentul se face cu coliruri(picături pentru ochi) recomandate de medicul oftalmolog.

Facebook Comments

Post a comment