Sfatul Medicului: cum să scăpăm de spasmele menstruale?

Spasnele menstruale (dismenoreea) pot fi extrem de supărătoare și pot chiar să îți afecteze viața de zi cu zi. Nu de puține ori se întampla să nu îți poți continuă activitatea obișnuită, mai ales în prima zi a menstruației. dismenoree-01.10

Ce reprezinta spasmele menstruale și de ce le avem?

Dar știți exact ce reprezinta crampele menstruale și de ce le avem? Ele sunt, în realitate, contracții involuntare ale muschiului uterin (miometrul – stratul cel mai gros al peretelui uterin) ce au drept scop eliminarea endometrului, pentru ca, dupa menstruație, acesta din urmă să se refacă și să fie pregătit pentru a primi o eventuala sarcina.

Cum tratăm crampele menstruale?

Poți încerca să faci o baie caldă, să aplici comprese calde sau o sticlă cu apă caldă pe burtică. Dacă durerea nu a trecut, poți încerca o altă variantă: antialgicele uzuale precum paracetamol, ibuprofen sau aspirină. Aceste antialgice ar fi bine să le iei chiar cu o zi înaintea începerii menstruației, pentru un control mai bun al durerii. Dacă durerile menstruale persistă și după ce iei medicamente, cel mai bine este să te adresezi medicului specialist în vederea unor investigatii mai amanunțite pentru a identifica eventualele afecțiuni prezente.

c264x128_chist_ovar1

Dacă medicul tău identifica o cauza a crampelor menstruale, îți poate prescrie pilule contraceptive. Ele funcționează prin inhibarea ovulației și scad grosimea endometrului, de aceea scade și nivelul durerii la menstruație. Este posibil ca adevărata cauza a durerilor menstruale să fie identificată doar intraoperator, laparoscopic, dacă vorbim despre endometrioza. În același timp, medicul poate să și trateze această afecțiune, prin extracția unui chist ovarian endometriotic (dacă exista) sau cauterizarea leziunilor peritoneale. În perioada postoperatorie, dureerile la menstruație vor scădea foarte mult, dar endometrioza recidivează în majoritatea cazurilor. Pentru prevenția dismenoreei, se recomandă administrarea de contraceptive.