Evident, moda și filmul sunt indisolubil legate . Despre semnificația cinematografiei și a modei industria a avut o rochie Givenchy pentru eroina Audrey Hepburn în filmul ” Breakfast at Tiffany”, despre acest film putem vorbi ore în șir . Dar scopul nostru este să nu cautăm incidente interesante ci să primim informații . Nu vom vorbi despre fenomenul în ansamblu ci vom restrânge subiectul la un simplu minim : care filme despre moda merită de văzut ?

Gaspar Houllier în imaginea lui Yves Saint Laurent

Sunt create mai multe filme caracteristice și documentare care reflectă designerul legendar de povești de succes . Și anume despre intrarile și iesirile din industria modei dar și complexitatea de a vorbi cu oameni din lumea Vogue: The September Issue, Coco before Chanel, Factory Girl, Gia dar și altele.Buro 24/7 a ales filmele despre modă, care îndeplinesc trei cerințe: cunoștințele protagonistului principal despre lumea modei, obiectivitatea prezentării, dar și  noi cunoștințe.  La sigur această listă va fi completată și în viitor – Gaspar Houllier în imaginea lui Yves Saint Laurent, deja pare foarte plauzibil. Dar, în timp ce filmul biografic despre designer se află în faza de producție, vom viziona filmul, care a fost deja testat de critici și milioane de telespectatori.

Yves Saint Laurent :Dragoste nebună ( L’ amour fou )
Regizor: Pierre Torreton
Lansat: 2010
Documentarul despre Yves Saint Laurent prezintă  geniul designerului , cu experiențele interioare , sentimentele dar și viața sa personală . Linia subiectului reflectat în roman este dragostea : romanul lui Laurent și Pierre Berge . Fiabilitatea informațiilor este confirmată de numeroase interviuri realizate cu Berger și muzele  designerul Loulou de la Falaise și Catherine Deneuve.

“Septembrie problemă” (The September Issue)
Regizor: R.D. Kаtler
Lansat: 2009
Filmul prezintă telespectatorilor  misterul iscoditor al creării Bibliei modei – revista Vogue . Pentru esteții , dependenți  de lumea modei , filmul „The September Issue” va fi o adevărată sărbătoare pentru ochi : subiectul este realizat pe un principiu simplu ” combinăm  prezentări de modă cu filmările , iar ca” adaos de sous ” – sunt replici și cinici semnificative de Anna Wintour .

” Valentino : The Last Emperor ” ( Valentino The Last Emperor )
Regizor : Matt Tirnaur
Lansat: 2008
Subiectul acestui film se rezumă la o scrisoare de dragoste pentru un italian în vârstă , bine îngrijit , Valentino Garavani. El a creat acest film cu ocazia plecării designerului la pensie, iar acest personaj nu poate părăsi scena în liniște . Așa că pregătește-te pentru cântecul său de lebădă – este un film  luminos , luxos , în stilul Valentino .

” Secretele Lagerfeld ” (Lagerfeld Confidential)
Regizor : Rodolphe  Morcone
Lansat: 2007
El insultă protagonistele Adele și Michelle Obama, angajează menajeră la pisica lui și  refuză să meargă  la vre-un  magazin alimentar . Pentru unii ideile lui Karl Lagerfeld pot fi mai specifice, de aceea le-ar trebui o viață ca să-l înțeleagă. Înainte de a muri , cineva  vorbește cu respect pe despre cunoștea sensul vieții și a comportamentului odios a designerului  de creatie Chanel … Filmul este destinat să ofere o bază pentru înțelegerea și acceptarea geniului rău .

” Modă la nivel înalt ” ( Pret-a – porter )
Regizor: Robert Altman
Lansat: 1994
Designeri , fotografi, editori de reviste , reporteri ( Julia Roberts și Tim Robbins ) – Robert Altman, iu adunat pe toți în filmul său ironic . Centrul de atractie – Paris, loc și timp perfect pemtru un  Fashion Week . Pregateste-te pentru un regizor cinism sănătos , în timp ce biciuiește delicat obrajii fiecăruia dintre personajele sale .

” Coco înainte de Chanel ” ( Coco before Chanel )
Regizor: Anne Fontaine
Lansat: 2009
Fiecare fată a citit un citat succinct  de Coco, a cumparat sau a vrut să cumpere un sacou de tweed, rochie neagră sau o geantă mică de la Chanel . Dar, în realitate, ce știm despre femeia franceză legendara , ” care a îmbrăcat întreaga lume în doliu ? ” Rolul fondatorului casei de moda este  Audrey Tautou . Filmul a ilustrează primii pași a unei fete necunoscute  Gabriela, în același timp este prezentată și dificultatea ascensiunii la Olympus .

” Diavol sau Prada ” ( The Devil Wears Prada )
Regizor: David Frankel
Lansat: 2006
Probabil fiecare dintre noi își aduce aminte de dialogul dintre Miranda ( Meryl Streep ) și Andrea ( Anne Hathaway ), dezvoltat într -un monolog al primului: ” Tu du-te la dulap și alege , nuștiu ce… un pulover albastru , întrucât dorești să le demonstrezi tuturor că  ești un om serios și  chiar nu îți pasă cum te îmbraci. Dar tu nu știi că pulover nu este albastru. Nu este azuriu, nici turcoaz, dar de culoarea cerului albastru . Și tu nu știi că, în 2002 , Oscar de la Renta a creat o colecție de rochii de culoare albastru deschis . Și apoi , se pare , Yves Saint Laurent – a creat o colecție de cer albastru Frenchie. În curând opt alți designeri au intrat în culoarea albastru ca cerul. Ce mai este de adăugat?  Imaginea ” Devil Wears Prada ” ramane una dintre cele mai puternice ilustrații ale industriei privilegiate modei .

Bill Cunningham New York ( Bill Cunningham New York )
Regizor : Richard Press
Lansat: 2010
Pentru cei care încă nu știu : Bill Cunningham – veteran streetstyle – imagini .Cunningham a devenit fondatorul acestei tendințe de moda. De îndată ce Bill a ieșit pe străzile din New York , cu aparatul de fotografiat. Perosanele stilate au început să se îmbrace pentru el . Dar să nu vă spun întreaga poveste – Anna Wintour și Michael Kors va face o prezentarea  mai bună. Vizionați filmul .