Women’s Cafe- Adriana Ticu: ,,Îmi doresc să deschid o academie în domeniul frumuseții”

După cinci ani, în care a învățat sute de fete, secretele machiajului, Adriana Ticu, artist make-up și fondatoarea școlii de machiaj ,,ADIT” își propune să deschidă o academie în domeniul frumuseții.

Pe lângă faptul că este o femeie deosebit de frumoasă, o mamă extraordinară și un specialist de excepție, mai este și o profesoară admirată de toate elevele sale. Adriana muncește cu dăruire și își dedică tot timpul activității sale. Interviul l-am realizat chiar în timp ce se desfășurau orele și am rămas impresionată de răbdarea și atitudinea prietenoasă cu care Adriana își învață elevele arta machiajului.

Momentul când am înțeles că îmi place arta machiajului… Eu mereu le făceam machiaj fetelor când mergeau în club, mă inspiram de la vedetele TV, căci nu erau așa multe reviste și internet, cum în prezent. Niciodată însă nu m-am gândit că voi munci în acest domeniu. Tatăl meu dorea ca eu sa fiu avocat și am făcut Facultatea de Drept. Doi ani chiar am fost ajutor de titular la Procuratura Anticorupție, dar am simțit că nu este domeniul meu.


Am dat start activității în domeniu… Eu am fost mireasa în 2010, iar machiajul mi-a fost făcut de Nelly Covaș. Atunci și ea era la început de drum. Am întrebat-o dacă oferă cursuri și mi-a spus că ,,da”. După aceste lecții, banii de la nunta am început să-i investesc în oficiu, materiale și cosmetică. Astfel, timp de doi ani deja prestam servicii.


Motivația de a oferi lecții de machiaj… Mai multe cliente mă întrebau si chiar unii dintre apropiații mei, dacă nu vreau să-i învăț. Inițial, le spuneam că ,,nu”, întrucât îmi era frică să fac acest pas. Totuși, în 2012, am decis să deschid școala. Pe atunci eram însărcinată cu fiul meu.

Astfel, denumirea ,,ADIT”, vine de la numele băiatului meu Ady și prima literă de la numele de familie.

Orice început este greu. Foarte multe persoane negative și invidioase. Să lucrezi cu lumea în general este greu. Oamenii sunt diferiți, însă întotdeauna am știut să am răbdare și am depus multă muncă ca să-mi realizez toate visurile.

Pe lângă machiaj… Noi mai avem o filială unde se oferă cursuri de manichiură, tunsori, coafură,  alungirea genelor, epilare, iar în prezent și microblading. Cu toate că am început, recent, cursurile de microblading, au un succes remarcabil, nu m-am așteptat, întrucât nu am făcut nicio publicitate, doar prin recomandare de la eleve. După ce finalizează cursurile, chiar peste câteva săptămâni, tinerele încep să lucreze și au succese. La fel, doritoarele au posibilitate, inițial, să vină gratuit, în calitate de model, astfel decid daca le place sau nu cum se desfășoară orele.

Elevele rămân să muncească în domeniu… Dacă au investit deja în studii, nu se merită să se oprească, căci altfel nu se mai pornesc niciodată. Atât timp cât au început să meargă pe această cale, trebuie să investească și în cosmetică sau măcar, să încerce să lucreze în salon, întrucât doar prin experiență se învață acest domeniu.


Oricine poate să devină specialist în make-up. Nu trebuie să ai talent, doar trebuie să cunoști tehnică. Acum este destul de ușor de învățat acest domeniu, întrucât sunt mulți specialiști buni și cosmetică diferită. Uneori nici nu știi cu ce sa lucrezi, deoarece în fiecare lună apare ceva nou.

În prezent, sunt foarte multe școli care oferă cursuri… Într-adevăr sunt foarte multe scoli de make-up, însă eu nu simt concurența pentru că am multe eleve care vin prin recomandare. Adică, dacă  fost o fată care a rămas mulțumită, evident că le va recomanda colegelor și prietenilor săi școala.

În cei cinci ani de activitate, am învățat că este important să faci lucrul bine, să oferit informațiile utile elevilor și atunci cu siguranța totul va fi bine.

Evident că sunt recenzii atât pozitive cât și negative, însă ele te stimulează să muncești mai mult și mai bine. Până la urmă te fac mai puternic.

Cea mai mare satisfacție in jobul tău… Cea mai mare fericire este atunci când văd că elevele mele continuă să muncească după finalizarea cursurilor și își fac carieră destul de frumoasă. Chiar m-am bucurat când am văzut o fostă elevă că și-a deschis și ea o școală. Am fete care lucrează și peste hotare și au succese mari. Mă bucur când văd lucrările lor, executate bine. La mine nu există: ,,eu sunt profesoară și vă privesc de sus”. Mereu încerc să discut cu ele de la egal, la egal, să ne împrietenim, astfel ca ele să se simtă mai libere.

Importanța training-urilor… Merg la diferite training-uri atât naționale cât și internaționale. Sunt foarte importante întrucât descopăr atât tehnică nouă, cât și cosmetică, Eu am avut parte de o experiență deosebită în Irlanda, unde am fost plecată pentru o perioadă de nouă luni, după ce am câștigat un concurs. Acolo am descoperit că tehnica noastră se deosebește mult de cea aplicată de irlandezi. În primul rând, lor le place mai multă finețe, miresele solicită culori nud, comparativ cu moldovencele noastre, care aleg verde, violet sau albastru.

Familia și jobul… În general, multe lucruri nu le reușesc pentru că, de obicei, sunt prinsă la școală. Foarte des întârzii și de multe ori refuz anumite plecări, vacanțe. Deseori în familie am fost pusă în situația să aleg, însă cu trecerea timpului toate s-au așezat la locul lor, iar soțul a început să înțeleagă că așa este specificul lucrului meu. Unicul moment pe care îl regret este faptul că nu pot să acord foarte mult timp copilului, însă ori de câte ori găsesc timp liber, mă strădui să-l petrec alături de el.

Cât de important este ca o femeie să apeleze la procedurile de frumusețe? Nu spun că femeile sunt obligate să facă multe proceduri, însă, în prezent, sunt multe posibilități de a arăta bine. Eu mă bucur că femeile noastre, în general, încearcă să arate bine.

Mereu o femeie frumoasă are ușile deschise peste tot. Important este ca să nu-și găsească scuze de faptul că nu reușesc.

Te consideri o femeie fericită? Eu sunt fericită, în primul rând pentru că sunt mamă și am un soț iubitor, o familie sănătoasă. În al doilea rând, această scoală este parte din viața mea. Eu nu văd din asta o afacere, ci mai mult, aici trăiesc, aici mănânc și tot timpul îl petrec tot aici.

Îmi doresc să deschid o academie în domeniul frumuseții, însă fără să conțină ore din alte domenii.

Știu că este destul de greu. Deja am depus actele la Ministerul Educației, însă responsabilii mi-au spus că am nevoie de cinci ani de experiență. Așa cum școala mea, în acest an, împlinește această vârstă, nu mai am  mult timp de așteptat. La fel, mi s-a cerut un auditoriu de 200 m2 , însă e mai greu cu acest proces.

Republica Moldova are nevoie de o astfel de Academie, întrucât potențialul elevilor noștri este destul de mare, doar trebuie valorificat corect.

Adriana TICU, 

artist make-up și fondatoarea școlii de machiaj ,,ADIT”,

Chișinău, str. Ion Creangă 49/5, tel. +373 601 92 327

Text: Cătălina Roșca
  Photo: Daniel Usatîi     

           Locație: Cielo Lounge & Restaurant