Women’s Cafe- Viorica Zavatin: o agenție de turism trebuie să testeze propriile oferte, înainte de a le propune turiștilor.

Știți oare care e cea mai așteptată perioadă a anului? Sigur că nu! Cea mai așteptată perioadă a anului este perioada vacanței. De fapt anul împrejur, ne ocupăm de același lucru: planificăm vacanța. Ne-am întrebat însă ce face cea, care planifică vacanțe.., vacanțe pentru turiștii agenției sale. ParadisTur este una dintre cele mai exemplare agenții de turism din R. Moldova. Cei ce au avut parte de vacanțe împreună cu ParadisTur susțin că calitatea serviciilor pe care le prestează agenție este de nivel superior.

Întrebarea e firească: cui se datorează acest succes, dar și cum reușește fondatoarea agenției să facă față provocărilor, aflăm chiar de la Viorica Zavatin. Într-un interviu exclusiv, fondatoarea agenției ne-a povestit mai detaliat cum stau lucrurile. Am descoperit multe lucruri noi despre ea, ca personalitate, dar și ca femeie! 

Cum a-ți descoperit turismul a fi un domeniu pe care ați dori sa-l profesați?

Sinceră să fiu turismul a început să-mi placă din momentul când am început să lucrez la o agenție de turism din Chișinău. Acolo am acumulat experiența necesară pentru gestiona a propria afacere. Sunt de părerea că dacă nu ești specialist într-un domeniu, nu poți gestiona o afacere prosperă, doar dacă dispui de resurse financiare interminabile. Îmi place serviciul meu deoarece în fiecare zi este ceva nou, întâlnesc oameni noi, situații incerte, care trebuie rezolvate rapid și cu rezultate pozitive cât pentru client atiât și pentru agenție.Din fiecare situație încerc sa învăț lecția și să merg mai departe. Viața m-a pus si mă va pune în diferite împrejurări doar pentru a putea sâ-mi dezvolt abilități noi, pentru ca ulterior să devin o persoana mai puternică, mai curajoasă și completă. De fiecare data cănd am o situație mai complicată la serviciu îmi amintesc de renumita fraza a mareului antreprenor american Jim Rohn:

„Nu îți dori ca lucrurile să fi fost mai simple, doreste-ți să fii tu mai bun.”

Ce studii a-ți făcut și cum descrieți anii de studenție?

Am absolvit ASEM, facultatea Bussiness și Administrarea Afacerilor  mai târziu am hotărât sâ-mi perfecționez cunostințele acumulate la facultate în domeniul  Dreptului, ulterior prin sârguința și învățâtură am reușit să obțin gradul de Masterand în Drept Economic.

La ce visați în copilărie? S-au adeverit visele Dvs.?

În copilărie îmi doream să devin medic, fiind fiică de doctor mereu auzeam în casă discuții despre tratamente, medicamente etc. Fiind pasionată de geografie în liceu am ales domeniul turismului. Dinamica lucrului în agenția de turism în care am lucrat îmi plăcea la nebunie și așa am ajuns să-mi deschid propria afacere.Însa aspirațiile sunt cu mult mai mari!

Cum a luat naștere Paradis Tur? A-ți putea să ne povestiți istoria companiei?

Lucrând zi de zi, cot la cot cu directorul agenției de turism X –una din cele mai mari agenții din Chișinau, am înțeles că și eu am abilități de conducător. Și mi-am făcut planul financiar, planul organizatoric și planul de cheltuieli hotărând că de luna viitoare lucrez pentru mine. Așa am început să-mi caut oficiu în centrul orașului, era cam costisitor, dar am găsit! Prima perioada lucram din zi în noapte, țin minte că aveam zile în sezon veneam istovită pe la ora 23:00 acasa însa fericită de rezultatele obținute.Mereu încerc să-mi dezvolt echipa, să investesc în oamenii care lucreaza cu mine sau pentru mine. Mi-am dat seama că nu pot fi prietenă cu colegele de serviciu, pentru a merge  lucru bine trebuie să-i dai o listă de sarcini și să verifici, iată doar în așa formulă poți fi liderul stimat și apreciat, nicidecum altfel. La denumirea agenției ne-am găndit mult, însă soțul m-a convins că  PARADIS TUR este cea mai reușită variantă pentru așa gen de activitate.

Cum a-ți descrie o zi obișnuita din viața agenției?

Dimineața la 9:00 organizez volanta de 10-20 minute după care începem lucru.Managerii de turism încep să redacteze ofertele turistice pe diferite destinații, apoi se încep sunetele de la clienți cu  întrebări și răspunsuri promte, încheierea contractelor, verificarea fiecărui contract, se fac rapoarte la sfârțitul zilei și la o mică ședință înainte de plecare discutăm planul pe a doua zi și pe saptamâna viitoare.

Care sunt cele mai solicitate destinații de turiștii Dvs.?

Cele mai solicitate destinații sunt: Spania,Turcia, Bulgaria, Grecia. Cererea turiștilor anul acesta prevaleaza pentru odihna în Turcia deoarece cel mai bun raport este aici,între calitate și preț. turistic este  la un pret redus dar si cu unele riscuri, este solicitata de clienti.

Care sunt principiile după care se ghidează agenția Dvs.?

Agenția de Turism „ParadisTur” alege corect echipa , oamenii care lucrează în interior, care vorbesc cu clienții, care sunt responsabili de odihna lor. Punctul forte într-o companie sunt angajații, în principiul de ei depinde venitul companiei, cum sunt antrenați si cât de bine sunt motivați, dar și omenia conteaza în relațiile cu colegii si clienții.Principiile de bază sunt: 1.Cooperarea 2.Comunicarea 3. Încrederea și preocuparea generals pentru soluționarea problemelor comune.

În practica este mult mai greu să câștigi clienți noi decât saîi pastrezi pe cei vechi care s-au obișnuit deja cu serviciile noastre, le cunosc valoarea și calitatea, așa că din spectru larg de acțiuni de fidelizare le-am ales pe urmatoarele:Clientții apreciaza competența, atitudinea personalului și nu în ultimul rând empatia .Mereu le expediem ofertele fierbinți, îi anunțăm de reduceri, rezervări anticipate, în așa fel îi arătăm clientului că este prioritar;Dăruim  cadouri (sticla de șampanie, cutie de bomboane, buchet de flori);La ocazii speciale(zi de naștere, anul nou etc) telefonam sau expediem SMS.

 Cu ce se deosebește agenția Dvs. de concurenții săi pe piața?

Concurența în domeniul turismului este foarte dură mai ales în R.M. Doar în Chișinau sunt deschise peste 500 de agenții de turism. Concurența este benefică pentru fiecare entitate economică deorece în lipsa ei nu poți să-ți măsori capacitatea de „luptă” și nu poți înțelege cât de bun ești.La noi în agenție dăinuie bunul simț și buna dispoziție! Întodeauna punem la dispoziție clienților cele mai avantajoase oferte la prețuri reduse. Amplasarea oficiului consider că este un punct forte în comparație cu concurenții mei. Organizăm promoții, tombole. Suntem prezenți pe cele mai vestite platforme de marketing. Gama de servicii în fiecare an se mărește, ne străduim să ne îmbogățim portofoliul pe an ce trece.

Ce planuri aveți pe viitor?

Planurile agenției sunt grandioase. Avem drept scop extinderea afacerii la nivel global, dorim să intrăm cu succes pe piața externa și să ne mărim portofoliul de parteneri!

mun.Chișinău, Blvd. Grigorie Vieru 18
Tel. +373 22 212 721
+373 69 77 16 77
Facebook

PhotoCredit:Valand Magazine