Vezi cum arată primul aparthotel din Chișinău, la baza căruia stă arta!

Orice loc are frumusețea sa, se lasă remarcat printr-o anume unicitate și are stilul și definirea sa. Îmbibat de amprentele artei  și ale istoriei, combinat frumos cu gama arhitecturală și elementele moderne, mai descoperim și astăzi o părticică mirifică a orașului, pe care îndată ce o vezi, simți neapărat că ai vrea să o descoperi complet. Chiar în inima capitalei, cu cea mai inedită priveliște, ai ocazia să savurezi răsfățul deplin și aroma a tot ce oferă mai minunat.”Zentrum  Aparthotel” este un loc deosebit pe mapa Chișinăului. Hotelul este situat într-o clădire, ce datează din anii 1875, construită cu participarea ilustrului arhitect – Alexandru Bernardazzi.

Cu mai mult de jumătate de secol în urmă, locul era îmbibat cu dragoste față de artă și este la fel și în zilele noastre. Acesta dorește să redea spiritul tradițiilor culturale prin oferirea apartamentelor, care au fost create în memoria marilor artiști ai trecutului și onorând artiștii importanți din zilele noastre, de la Vincent van Gogh la Wassily Kandinsky și până la Arush Votsmush la Mark Verlan.

Conceptul și stilistica hotelului

Conceptul hotelului de fapt, diferă de la ce am pornit inițial. Ideea era să optăm pentru aparthotel, aș spune că vorbeam chiar de primul aparthotel din Republica Moldova pe vremea ceea, făcut după cele mai veridice rigori. Am dorit să realizăm un aparthotel veritabil, așa cum se construiesc și peste hotare. La moment dispunem de 36 de apartamente, dintre care 26 sunt dotate și cu bucătărie complet echipată, cu utilaje necesare și tehnică cu minim necesar activităților ce le solicită. Conceptul dat este prevăzut pentru termen de ședere diferit, atât pe durată scurtă cât și pe durată lungă de timp. Se pot lua apartamente pentru o perioadă, începând de la o lună, până la un an. Asta era și ideea inițial, să vedem pe piața locală cum se va dezvoltă acest segment. Suntem implicați în această activitate de mai bine de un an, dar din experiența acumulată am spune că piața locală nu prea este pregătită pentru asemenea desfacere. De aceea, acum ne prestăm serviciile mai mult ca un hotel obișnuit, iar cu timpul sperăm să avem clienți care vor solicita și apartamente pentru temen lung. Aceștia, de obicei, sunt oamenii din mediul de afaceri care vin din afara țării, au de realizat diverse proiecte pe termen lung și solicită astfel, serviciile noastre de cazare. Beneficiile noastre rezultă în faptul că se oferă totul ca la un hotel, dar în plus beneficiezi de condiții speciale, securitate, pază și tot ce ai nevoie pentru confort și bunăstare.

 

Elaborarea designului: istorie, personalități

Odată ce vorbim de design, atunci neapărat vom menționa și designer-ul care stă în spatele acestei proiecții deosebite – Roman Ameliohin, un cetățean rus, care de mai bine de 22 de ani locuiește în Moldova. În palmaresul său deține mai multe lucrări, însă acest hotel este prima sa creație. Inițial, împreună cu proprietarul s-au gândit mult la structurarea acestui hotel, dar au pornit totuși, de la istoricul clădirii moștenite, acesta fiind al patrulea proprietar la număr. Primul proprietar al clădirii, unde se află acum “Zentrum Aparthotel”, a fost Sevastia Balabanova – o cunoscătoare și patroană a artelor fine. Ea a instituit la parter o galerie de artă. Tinerii pictori din Chișinău, precum și din străinătate, își expuneau lucrările lor în această galerie. Artiștii mai apoi ramâneau peste noapte la casa Doamnei Balabanova, stând în camere care fac parte din hotelul de astăzi. De aceea, ne-am oprit la ideea ca să se meargă pe filiera artei, iar designer-ul dat să realizeze un stil inedit.

Interiorul și serviciile hoteliere:

Multe lucruri s-au modelat și ajustat pentru a corespunde cerințelor unui aparthotel. Hotelul nostru mai oferă și o gamă largă de servicii precum: micul Dejun, dar care nu este inclus în prețul cazării și este opțional. În cadrul hotelului se află o cafenea, unde în fiecare dimineață se servește micul dejun. Meniul este unul continental și în dependență de rata de ocupare a hotelului este servit fie sub formă de bufet sau a la carte. La fel, desfășurăm banchete și evenimente, unde suntem bucuroși să organizăm și să fim gazdă pentru fiecare client, la orice ocazii speciale sau evenimente, mai având în incinta hotelului: cafenea, foișor, terasa externă sau sala de conferințe. Se mai poate beneficia de serviciu de transfer, astfel prin rezervare prealabilă, Zentrum Aparthotel poate organiza transportul de la și spre hotel. De asemenea sunt disponibile servicii de șofer la solicitare. Mai este posibil organizarea transportului pentru grupe de până la 7 persoane.

Zentrum Aparthotel în colaborare cu partenerii noștri, poate organiza excursii la obiective turistice și alte activități (vinării, repere istorice, mănăstiri, etc). Sala de conferințe este și ea la dispoziția tuturor care ne calcă pragul. Oaspeții hotelului, precum și vizitatorii pot planifica utilizarea sălii de conferința și a centrului de afaceri/sălii de ședință. Sala de conferință este o încăpere spațioasă, care are opțiunea de a fi divizată cu un perete mobil izofonic în două săli autonome, fiecare cu propriul său proiector și ecran. Sala de conferință are capacitatea de a întruni pînă la 70 de persoane, așezate în stil cinema. Mese speciale sunt disponibile pentru oricare alt fel de aranjament de așezare. Grupuri nu mai mari de 10 persoane pot opta pentru sala de ședințe/centru de afaceri, dotată cu mobilier modular, iar proiecția se poate organiza pe ecranul unui televizor cu diagonală mare.

Clienții hotelului, mediul de desfacere:  

Hotelul dat este orientat, totuși spre mediul oamenilor de afaceri, iar țara noastră fiind un punct turistic mai puțin populat. În proporție de 80 la sută, clienții noștri sunt patroni sau manageri de anumite companii. Din cele ce observăm, hotelul nostru este vizitat mai mult de oameni din mediul de afaceri din România, Ucraina, Rusia și deja o mare parte din Europa. Cu părere de bine, chiar și pe durată scurtă, 20 % din clienții noștri care închiriază apartamente sunt și moldoveni.

Categoria prețurilor prestate 

Suntem considerați și chiar avem licența unui hotel de 4 stele, respectiv ne catalogăm accesibili la capitolul prețuri. Acestea se segmentează la recepție în dependență de statutul sau funcția pe care o deține clientul (corporanți, mass-media, celebrități). Categoria de camere pe care le avem determină prețurile ce variază de la 90 de euro până la 140 de euro.

Planuri în desfășurare, aspirații

O performanță deosebită deja am obținut și ne clasăm în top 5 hotele din Moldova, pentru calitate, servicii oferite și neapărat aspect. Pentru viitor, pe lângă sporirea venitului, cred că aș vrea să ne clasăm pe primele trei locuri în resursele online de bronare, ca să fim cunoscuți și peste hotare, dar și să ne promovăm bine și local.

Vă așteptăm cu drag la “Zentrum Aparthotel”.

Text: Mocanu Valeria

PhotoCredit: arhivă personală